BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.436,03
HABER /  SEÇİM  /  YEREL SEÇİMLER 2019

Anadolu Ajansı seçim sonuçlarını yansıtmadı AA'dan açıklama

İstanbul seçim sonuçları 31 Mart 2019 yerel seçimlerine damga vurdu. Sonuçlar kadar AA'nın basına yansıttığı ya da yansıtamadığı veriler de tartışma konusu oldu. Eleştiriler üzerine AA kısa bir açıklama yaptı.

Abone ol

31 Mart yerel seçimleri İstanbul'da müthiş bir yarışa sahne oldu. İlk veriler açıklandığında AK Parti'nin ipi göğüsleyeceği görüşü hakimdi. Araştırma şirketlerinin yöneticileri bile İmamoğlu'nun farkı kapatıp öne geçmesinin çok ama çok zor olduğunu dile getirdiler.

Ancak ilerleyen saatlerde sandıklar açıldıkta fark hızla eridi ve puanlar eşitlendi.

İşte ne olduysa bundan sonra oldu. Anadolu Ajansı, İstanbul'da açılan sandık sayısını akşam saat 23.30 itibariyle yüzde 98.8'de bıraktı. O anlarda Binali Yıldırım önde görünüyordu. Hatta Binali Yıldırım o anlarda "kazandık" açıklamasını yaptı.

YSK Başkanı Güven'den AA açıklaması

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir veri karmaşasının olduğuyla ilgili soruya Güven, şu cevabı verdi:

-"Anadolu Ajansı benim müşterim değil. Benden veri almıyor. Nereden alıyor bilmiyorum. Anadolu Ajansı akşam 90'ları gösterdiğinde ben sisteme yeni daha tarayıp girmeye başlamıştım. Dolayısıyla ben Anadolu Ajansına herhangi bir bilgi servisi yapmıyorum. Benim üzerimden bir polemik yaratılmasın.

-Biz tarandığı andan itibaren sisteme elverişli tüm siyasi partilerle sonuçları tarayarak veriyoruz. Şu an itibarıyla yüzde 80'in üzerinde sandık sonuç tutanağını, sayım döküm cetvelini, ilçe birleştirme tutanaklarını siyasi partilerle paylaştık. Bugün öğleye doğru da büyük oranda itiraza uğramayanları paylaşırız. İstanbul da bu kapsamda."

Saatler geçti Anadolu Ajansı'nda veri değişmedi

Ertesi günü sabah saatlerinde Anadolu Ajansı'nın geçtiği verilerde açılan sandık sayısı oranı halen yüzde 98.8'deydi.

DHA YSK'den veri geçti

DHA ise sabah saat 08.00'de geçtiği haberde YSK'ya dayanarak sandıkların yüzde 99.69 açıldığını duyurdu. 

YSK'nın internet sitesinde yer alan verilere göre, Ekrem İmamoğlu oyların yüzde 48,80'ini aldı. AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Binalı Yıldırım'a çıkan oy oranı ise yüzde 48,48.

İmamoğlu 4 milyon 155 bin 141 oy alırken Yıldırım'a çıkan oy sayısı ise 4 milyon 127 bin 770. Şu an ki oy farkı 27 bin 371. 

Anadolu Ajansı'ndan eleştirilere yanıt

Anadolu Ajansından yapılan açıklamada, AA'nın 2014 yılından itibaren Türkiye'de seçim sonuçlarını yayınlayan tek medya kuruluşu olduğu, bu süreç zarfında biri mahalli 5 seçim ve 1 referandum sonucunun başarılı şekilde abonelere ulaştırıldığı hatırlatılarak, verilerin günler sonra kesinleşen YSK verileriyle de birebir aynı olmasının AA'nın başarısını gösterdiği belirtildi.

Anadolu Ajansının, bütün bu seçimlerde kesinleşen resmi sonuçlardan saatlerce önce kamuoyunu aydınlatma görevini bihakkın yerine getirdiği aktarılan açıklamada, "Şunu özellikle belirtmeliyiz ki seçim akşamlarında arzu ettikleri neticeyi alamayan, başarısızlıklarını Anadolu Ajansını hedef göstermek, itibarını sarsmak ve çalışanlarına saldırmakla örtmeye çalışanlar, YSK'nın resmi sonuçları açıklamasıyla her seferinde mahcup olmuşlardır." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Anadolu Ajansı, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleriyle ilgili verilerin aktarılması görevine de sandıkların kapanmasının ardından başlamış ve gecenin ilerleyen saatlerine kadar veri akışı kesintisiz devam etmiştir. Bazı sandıklardan sağlıklı veri akışı temin edilemeyince veri aktarımına bir süre ara verilmiş; kalan yüzde birlik sandık sonucuyla ilgili elimize herhangi bir veri ulaşmadığı için de Yüksek Seçim kurulunun sonuçlarının beklenilmesi kararı alınmıştır. Bu durum kamuoyu ile de paylaşılmıştır. Adayların oy oranlarının birbirine çok yakın olduğu İstanbul için, verilerin sağlıklı bir şekilde geldiği son noktada durup beklemek ve Yüksek Seçim Kurulunun ilan edeceği sonuçları hep beraber görmek en doğru karardır. Yüksek Seçim Kurulu geçici olmayan sonuçlarını her zaman olduğu gibi şeffaf bir şekilde kamuoyuna duyurmaktadır. Güçlü bir demokrasinin olduğu ülkemizde Anadolu Ajansı olarak hızlı güvenilir ve sağlıklı verileri sizlere ulaştırma gayretimiz 100 yıldır sürmektedir.

Anadolu Ajansı A.Ş. seçim sonuçlarını açıklayarak bir kamu görevi yürütmektedir. Halkımızın doğru bilgiye ulaşması için gelen son sandık verileri az sonra güncellenerek abonelerimize ulaştırılacaktır."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Belediye başkanları hangi partiden il il YSK yerel seçim sonuçları 2019
Foto Galeri Belediye başkanları hangi partiden il il YSK yerel seçim sonuçları 2019 Galeriye Gözat