Yüz felcine karşı sakız...

Abone ol

Genellikle soğuk havalarda görülen yüz felcine karşı önlem olarak sakız çiğnenmesi öneriliyor.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Soyuer, yüz felcinin, yüz sinirinin zedelenmesi, enfeksiyon kapması ve buna bağlı travmayla meydana geldiğini söyledi.
 
Travma sonucu, yüzde mimik hareketlerinin yapılamadığını, gözün kapatılamadığını ve ağzın kaydığını belirten Prof. Dr. Soyuer, yüz felcinin genellikle tek taraflı olmasına rağmen bazen iki taraflı olarak da görüldüğünü vurguladı.
 
Prof. Dr. Soyuer, yüz felcinin nedeninin tam olarak bilinmediğini, mikrop kapmaya bağlı olduğunu ve çoğunlukla soğuklarla ortaya çıktığını açıkladı:
 
"Yüz felci, kış aylarında daha çok görülmektedir. Estetik ve fonksiyonel bakımdan olumsuz sonuçlar doğuran yüz felcinden korunmak için özellikle karlı havalarda yüz örtülerek korunmalı.
 
Seyahatlarde otomobilin camı açılmamalı ve cama yakın oturulmamalı, evlerde veya iş yerlerinde hava akımı olan yerlerden uzak durulmalı, sakız çiğnenmeli, çok soğuktan birden aşırı soğuğa çıkmamalı, yüz aşırı soğuk suyla yıkanmamalı."
 
Yüz felci olan hastaların zaman kaybetmeden yüzdeki sinirin değerlendirilmesi için doktora gitmesini ve EMG (Elektromiyografi) yaptırması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Soyuer, "sonuca göre cerrahi tedavi uygulanabilir" dedi.

Günün Önemli Haberleri