Yunanistan'ın kriz çıkartacak haritası

Abone ol

Harita, Türkiye’ye Ege ve Akdeniz’de nefes alacak alan bile bırakmıyor. To Vima gazetesi yayınladı.

Yunanistan’da yayınlanan To Vima gazetesinin, ‘Atina ekonomik krizden çıkış için Ege denizinde petrol ve doğalgaz aramaya karar verdi’ haberinin ardından Yunan basını dün de Yunanistan’ın arama yapmayı planladığı bölgenin haritasını yayınladı. Harita, Türkiye’ye Ege ve Akdeniz’de nefes alacak alan bile bırakmıyor.

Yunan basınına göre Başbakan Antonis Samaras’ın onayıyla başlatılan girişim kapsamında hükümetin, Yunan kıta sahanlığının dış sınırlarını deklare etmek için Birleşmiş Milletler’e başvurmasına karar verildi.

Yunan Deniz Kuvvetleri Hidrografi Dairesi’nin hazırladığı deklarasyon aynı zamanda Atina’nın gelecekte doğalgaz ve petrol aramayı planladığı ‘Münhasır Ekonomik Bölge’ için de zemin oluşturacak.

SURİYE KRİZİNİ FIRSAT BİLDİLER

Gazete, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras’ın bu konuya büyük önem verdiğini, yakın çevresinin ise BM’ye yapılacak deklarasyon halinde “Suriye ve Kürt meselesi ile boğuşan Türkiye’nin yeni bir cephe açma riskine girmeyeceği” görüşünde olduklarını ileri sürdü. Yunan uzmanlar ise Samaras’ın girişiminin krize çare olmaktan öte, milliyetçi kesimlerin oyunu kazanmaya yönelik geleneksel bir seçim vaadi olduğunu savunuyor.

PETROL HARİTASI BASTILAR

Önceki gün yayınlanan bu haberin ardından dün de Yunan basını Samaras’ın BM’ye deklare etmek istediği haritayı yayınladı. Haritada Yunan hükümetinin Doğu Akdeniz ve Ege’nin hemen hemen tamamında hak iddia etmeyi amaçladığı, bunun için de Ege Adaları’nın kıta sahanlığını kullandığı görülüyor. Bu görüş baz alındığında Meis Adası gibi Türkiye’ye çok yakın konumda olan bir Yunan Adası’nın çevresindeki 200 mil yarıçapındaki alan bile Yunanistan’a ait oluyor. Yani Türkiye’ye Ege ve Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arayacak pek bir alan da kalmıyor.

BAKAN BİR DE MEYDAN OKUDU

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos Real News’e verdiği demeçte ‘Her ülkenin egemenlik hakkı olan bir konu için kimse bizi tehdit edemez. Yunanistan haklarını ve çıkarlarını koruyacak beceri ve kararlılıktadır’ dedi.

ANKARA: KARŞILIĞINI VERİRİZ

Yunanistan’da süren Münhasır Ekonomik Bölge tartışmalarına Ankara’dan jet yanıt geldi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dün sabah yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın Ege Denizi’nde petrol arama çalışması başlattığı haberleriyle ilgili, ‘Böyle bir durumda Türkiye de mukabil adımlar atar. Ama buna ihtiyaç hissedilmeyeceğini ümit ediyorum’ dedi. İsmini vermeden konuşan bir Türk diplomat da Yunan basınında yer alan demecinde, ‘Yunanistan BM’ye koordinat bildirirse biz de aynısını yaparız. Her ülkenin bunu yapmaya hakkı var’ dedi.

İŞTE YUNAN GAZETESİNİN YAYINLADIĞI HARİTA

1974 yılından bu yana Ege Denizi ve Meis adası başta olmak üzere kıta sahanlığı konusunda iki ülke arasında yürütülen görüşme maratonundan hala bir sonuç alınmış değil. Türkiye kıta sahanlığı sorunu çözülmeden ‘Münhasır Ekonomik Bölge’nin görüşmelerde masaya gelmesine dahi karşı çıkıyor.

Günün Önemli Haberleri