Yunanistan’da koalisyona güvenoyu
Abone olYunanistan’daki koalisyon hükümeti parlamentonun güvenoyunu alarak aylardır sürmekte olan siyasi belirsizliğe son verdi.
Yunanistan’daki koalisyon hükümeti, üç gün süren yoğun
tartışmaların ardından parlamentonun güvenoyunu alarak aylardır
sürmekte olan siyasi belirsizliğe son verdi.
Koalisyonu destekleyen üç partinin bütün milletvekilleri, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalmasını isteyen hükümete güvenoyu verdi.
Koalisyon hükümeti 300 üyeli parlamentoda 179 milletvekilinin desteğine sahip olduğu için bu güven oylaması sembolik bir oylama olarak değerlendiriliyor.
Oylama öncesi yaptığı son konuşmada Başbakan Antonis Samaras birlik çağrısında bulundu.
17 Haziran seçimlerinin ardından oluşturulan koalisyon hükümeti,
Başbakan Samaras’ın muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi, Sosyalist
Pasok ve Demokratik Sol partilerinden oluşuyor.
Samaras hükümeti, harcamalar konusunda hedeflere sadık kalma ve Yunanistan’ı Euro Bölgesi’nde tutmak için verilen 130 milyar euro tutarındaki Avrupa Birliği yardım paketi karşılığında ekonomik reformlar yapma sözü verdi.
Hükümet, yardım paketine bağlı bazı koşulların, ekonomik büyümeyi sağlama ve istihdama yardım amacıyla yeniden görüşülmesini istedi.
Yunanistan’da kemer sıkma tedbirleri büyük ekonomik sıkıntılara neden olmuş, son yalardaki siyasi istikrarsızlık ise sorunların daha da artmasına yol açmıştı.
Euro Bölgesi toplantısı
Euro Bölgesi’ni oluşturan ülkelerin bakanları bugün Brüksel’de birararaya gelerek borç krizinden çıkabilmek için Haziran ayındaki zirvede kararlaştırılan tedbirlerin uygulanmasını tartışacak. Bu toplantıda Yunanistan’daki yeni hükümetin politikaları da değerlendirilecek.
İspanya ve İtalya’nın borç faizlerini ödemekte güçlük çekmesinden korkuluyor.
Haziran ayındaki zirvede alınan kararların uygulanmasına ilişkin olarak Euro Bölgesi’nin kuzey ve güneyi arasında görüş ayrılıkları ortaya çıktı.
Zirvede Avrupa Birliği liderleri, finansal sorun yaşayan bankaların hükümetin borçlanmasına neden olmayacak şekilde doğrudan desteklenmesi için Euro Bölgesi’nde oluşturulan yardım fonunun kullanılması konusunda anlaşmaya varmıştı.
İspanya ve İtalya anlaşmanın bir an önce uygulamaya sokulmasını istiyor, fakat başta Finlandiya ve Hollanda olmak üzere diğer ülkeler başka devletlerin borçları için kolektif sorumluluk almak istemiyor.
Geçen Cuma İspanya ve İtalya’nın borç faizi büyük artış göstermişti.
İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Cumartesi günü yaptığı açıklamada Haziran anlaşmasının mümkün olduğunca çabuk yürürlüğe sokulması çağrısında bulundu.