Yolsuzlukların tek suçlusu iktidar mıdır?

Tamer DURAN tamerduran@internethaber.com

Ne zaman demokrasi, hak - hukuk, insan hakları ve özgürlükler ayaklar altına alınacak olsa düşünen, mukayese eden, sorgulayan kesim itiraz eder.

Doğal olarak tepkileri de ülkeyi yöneten iktidar partisine yönelir ve bütün olumsuzlukların sorumlusunun iktidar partisi olduğuna dair kanaat yaygınlaşır.

Bu yaklaşım doğal olduğu kadar doğrudur da fakat EKSİKTİR!

Eksiktir çünkü iktidarlar gökten zembil ile inmezler.

Siyasal partilerin iktidar olabilmeleri için seçimler yapılmaktadır ve bu aşamada en önemli faktör milletin bizzat kendisi olsa da diğer önemli faktör uygulanan seçim sistemidir.

İşte bu nedenledir ki; gündemi meşgul eden yaygın yolsuzluk vakalarının tek sorumlusu olarak ülkeyi yöneten siyasi iradeye yüklenmek eksik ve etkisiz tepkidir.

Devletin yönetim kadrolarına nitelikli insanları taşıyabilmek için belirleyici olan o ülkenin uygulamakta olduğu seçim sistemi ve sahip olduğu insan kaynağının niteliğidir.

İnsan kaynağındaki niteliğin yükselmesi kısa vadede mümkün olamasa bile seçim sistemindeki baraj uygulamasını kaldırarak temsil bakımından toplumun tüm kesimini kapsayacak iyileştirmeyi hayata geçirmek mümkündür.

Mevcut uygulama ile seçimlere gidilmemelidir.

Halihazırdaki tüm siyasi partiler ve STK’lar ortak tavır belirlemeli ve seçim sistemindeki baraj uygulamaları kaldırılıncaya kadar da mücadele vermelidir.

Aksi halde milleti zapturapt altına almış iktidarın, elindeki devlet gücü ile seçim sonuçlarını etkilemesinin önüne geçmek mümkün olamayacaktır.

Bu bir önyargı değildir.

Yolsuzluklarla ilgili başlatılan operasyonlara karşı iktidarın yargılamayı engelleme çabasını hep birlikte izliyoruz.

Böyle bir anlayışın seçimlerle ilgili maniplasyon, baskı ve tüm diğer yollara başvurabileceğini beklemek önyargılı bir yaklaşım olmasa gerek.

Üstüne ülke sorunlarını ayrıntılı irdeleyebilecek kapasitede olmayan seçmen yapımız da eklendiğinde “milletin …’a koyacağız sen merak etme” diyebilecek kadar pervasız olan iş bitiricileri sırtımızdan atmamızın hiç de kolay olmayacağını tahmin etmek zor değil.