Yılbaşı için ücretsiz fidan dağıtımı

Abone ol

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, yılbaşı için kaçak ağaç kesimini önlemek amacıyla ücretsiz fidan dağıtımı kampanyası başlattı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, yılbaşı çamı olarak kullanılan çam, göknar, ladin gibi ağaçların usulsüz şekilde ormanlardan teminin önüne geçilmesi amacıyla "ağaç kesme fidan dik" sloganıyla kampanya başlattıklarını belirtti.

Vatandaşlara orman bölge müdürlükleri vasıtasıyla ücretsiz fidan dağıtılacağına işaret eden Eroğlu, kaçak kesimlerin önüne geçmek için her türlü tedbirin alındığını bildirdi.

Fidanlıklardaki stok imkanları ölçüsünde ve dağıtılan ilin iklimine uygun 3 yaşına kadar olan tüplü fidanların, toprakla buluşturulması şartıyla ücretsiz verileceğini vurgulayan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Üç yaşından büyük fidan isteyen vatandaşlar ise bedelini ödeyerek, bölge müdürlüklerine bağlı fidanlıklardan çamları temin edilebilecek. Yılbaşı çamı olarak kullanılan fidanların daha sonra uygun alanlarda toprakla buluşturulması için gerekirse bölge müdürlüğü personelinden yardım istenebilecek. Ayrıca fidanlar dağıtılırken vatandaşlara daha sonra fidanları nasıl dikmeleri gerektiğini anlatacak broşürler de dağıtılacak."

Kaçak çam kesenler cezalandırılacak

Yılbaşı öncesi kaçak kesim yapanlara karşı motorize ekipler ve orman muhafaza memurlarınca yapılan denetimlerin artırıldığına dikkati çeken Eroğlu, "Ceza maddesine göre, dikiliden ağaç kesenler, kökünden sökenler veya hayatiyetini sona erdirecek şekilde boğanlar, ağaçlardan yalamuk, pedavra, hartama çıkaranlar 3 aydan 5 yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır. Suçun konusu fidan olması halinde verilecek ceza bir kat artırılır" ifadelerini kullandı.

Ormandan genç ağaç kesenlere en az 10 yıl hapis cezası uygulanacağına dikkati çekerek, vatandaşlardan kaçak kesim yapmamalarını, yapanları ise bölge müdürlüklerine bildirmelerini istedi.

Eroğlu, vatandaşlara, yılbaşı için temin edilen fidanları, sonraki günlerde park ve bahçelere dikmeleri tavsiyesinde bulundu.

Orman bölge müdürlüklerince şehirlerin hareketli noktalarına stantlar kurularak, vatandaşlara fidan dağıtımı yapılacak.

Günün Önemli Haberleri