Yetki Türkiye Büyük Millet Meclisine aittir!

Abone ol

Adalet Bakanı Bozdağ, TBMM üyeliklerinde boşalma meydana gelmesi hâlinde ara seçim yapılmasına karar verme yetkisinin TBMM'ye ait olduğunu söyledi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliklerinde boşalma meydana gelmesi hâlinde ara seçim yapılmasına karar verme yetkisinin Türkiye Büyük Millet Meclisine ait olduğunu söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesini yanıtlayan Adalet Bakanı, Anayasanın; "Türkiye Büyük Millet Meclisi Seçimlerinin Geriye Bırakılması ve Ara Seçimleri" kenar başlıklı 78. Maddesine işaret ederek, şöyle dedi:

ARA SEÇİM HER SEÇİM DÖNEMİNDE BİR DEFA YAPILIR

"Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliklerinde boşalma olması halinde, ara seçime gidilir. Ara seçim, her seçim döneminde bir defa yapılır ve genel seçimden otuz ay geçmedikçe ara seçime gidilemez. Ancak, boşalan üyeliklerin sayısı, üye tamsayısının yüzde beşini bulduğu hallerde, ara seçimlerinin üç ay içinde yapılmasına karar verilir.

GENEL SEÇİMLERE 1 YIL KALA ARA SEÇİM YAPILMAZ

"Seçimlerin Genel Yönetim ve Denetimi" kenar başlıklı 79. Maddesine dikkat çeken Adalet Bakanı, "Seçimler, yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılır.

Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzluklar, şikayet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçim tutanaklarını ve Cumhurbaşkanlığı seçimi tutanaklarını kabul etme görevi Yüksek Seçim Kurulunundur. Yüksek Seçim Kurulunun kararları aleyhine başka bir mercie başvurulamaz" hükmünün yer aldığını söyledi.

Bozdağ, Anayasanın değinilen hükümleri çerçevesinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliklerinde boşalma meydana gelmesi hâlinde ara seçim yapılmasına karar verme yetkisinin Türkiye Büyük Millet Meclisine ait olduğunu belirterek şöyle dedi:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ara seçim kararı verilmesi durumunda ise, seçime yönelik tüm işlemleri yapma ve yaptırma yetkisi Yüksek Seçim Kuruluna ait olduğundan, Bakanlığımızca bu konuda yürütülen herhangi bir çalışma bulunmamaktadır."

Günün Önemli Haberleri