Yeni Anayasa 'çantada keklik' değil...

Ak Parti diğer partilerin kapısını çaldı, Meclis Başkanı hazırlıklarını tamamladı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül perspektifi verdi ve yeni anayasa için umutlar yeşerdi.

Yavuz Oğhan yavuz@internethaber.com

Ak Parti diğer partilerin kapısını çaldı, Meclis Başkanı hazırlıklarını tamamladı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül perspektifi verdi ve yeni anayasa için umutlar yeşerdi.

Öncelikle uzlaşılan noktaları sıralayalım.

1. Bütün partiler Türkiye'nin yeni bir Anayasa'ya ihtiyacı olduğunda hemfikir.
2. Bütün partiler "yeni anayasa" çalışmalarını her partinin eşit üye vereceği uzlaşma komisyonunun yapması üzerinde anlaşmış durumda.
3. Bir başka uzlaşma noktası da çalışmaların herhangi bir partinin değil Meclis Başkanı'nın insiyatifinde yürüyecek olması.

Yani iyi bir başlangıç yapıldı ama yine de yeni anayasaya çantada keklik olarak bakamayız.
Çünkü çıkılan yolun bazı noktaları engebeli, bazı noktaları karanlık...

Her partinin "Yeni Anayasa"da farklı öncelikleri, kırmızı çizgileri ve kritik maddelere zıt bakışları var.

Ama her şeyden önce uzlaşma komisyonunun nasıl çalışacağına karar verilecek.
Daha önceki örneklerde uzlaşma komisyonda bütün partilerin evet dediği maddeler işleme konuyor, bir parti karşı çıkarsa o madde düşüyordu. Ancak şimdi bu çalışma biçiminin değişmesi gerekecek.

Anayasa'nın tümünü değiştirilirken bütün partilerin her noktada anlaşması imkansız görülüyor. Çözüm için dörtte üç formülü üzerinde duruluyor. Yani muhtemelen dört partiden üçünün anlaştığı maddelerin kabul edilmiş sayılacağı bir çalışma biçimi ortaya çıkacak.

Durum böyle olunca vatandaşlık tanımı, yargıya ilişkin düzenlemeler, eğitim dili ve yerel yönetimler başlıklarında farklı ittifaklar ortaya çıkacak.

Bu ittifakların komisyonun çalışmasını nasıl etkileyeceği, nihai oylamaya yansımaları yeni Anayasa'nın kaderini de belirleyecek.

Komisyonun çalışmaya nereden başlayacağı da önemli. Mesai kritik düzenlemelerden mi başlayacak, yoksa herkesin üzerinde uzlaştığı kolay maddelerden mi, bu soru da ilk birkaç toplantının ardından yanıt bulacak. Ancak şimdiden görünen komisyonun kolaydan zora doğru ilerleyeceği, böylece baştan ortaya çıkacak bir olumsuzluğu önleyeceği...

Yeni Anayasa konusunda uzun ince bir yol var Türkiye'nin önünde. Tren tünele girdi ama her ne kadar herkes çok iyimser görünüyorsa da henüz tünelin ucundaki ışık görünmedi.
Siyasi partilerse belki de tarihlerinin en kritik "satranç" maçlarından birisini yapacaklar.
Biz kimi zaman görüşmelerin sıkıntıya girdiğine, hatta koptuğuna, kimi zaman komisyondaki gerginliklere, partiler arasındaki atışmalara tanıklık edeceğiz. Ancak ibre yine de olumlu tarafta.

Bunun nedeni de toplumun "Yeni Anayasa" ya ilişkin seçimlerde verdiği güçlü mesaj ve Cemil Çiçek'in bütün partiler, özellikle de muhalefet üzerindeki yüksek itibarı...