Yemen'de çatışmalar şiddetleniyor

Abone ol

ABD, aşiret üyeleriyle Yemen güvenlik güçleri arasındaki çatışmaların şiddetlenmesi üzerine vatandaşlarından ülkeyi derhal terk etmesini istedi. ABD bazı diplomatlarını da geri çekiyor.

Amerika Birleşik Devletleri Yemen'de Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in istifasını isteyen aşiret üyeleriyle güvenlik güçleri arasındaki çatışmaların şiddetlenmesi üzerine vatandaşlarından bu ülkeyi terk etmesini istedi.

Ayrıca bazı Amerikalı diplomatların tahliye edileceği açıklandı.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "terör faaliyetleri" ve iç karışıklıklar nedeniyle güvenlik tehdidinin aşırı derecede arttığı belirtildi.

Başkent Sana'daki bir görgü tanığı, sivillerin yaşadığı bölgelerde, havan ve makinalı tüfeklerin kullanıldığı çatışmalar yaşandığını söyledi.

Krizde yeni aşama

Çatışmalar nedeniyle Sana havaalanı bir süre kapandı. Üç gündür devam eden çatışmalarda 60'dan fazla kişi öldü.

Salih'in de üyesi olduğu, ülkenin en güçlü aşireti Haşid'in üyelerinin, bazı bakanlık binalarını ele geçirdiği, yüzlerce kişinin başkenti terk etmeye başladığı haber veriliyor.

33 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, artan uluslararası baskılarına rağmen istifa etmeye yanaşmıyor.

BBC muhabiri Sebastian Usher, Yemen'de aylardır devam eden krizde yeni bir aşamaya gelindiğini söylüyor.


Muhabirimiz, şimdiye kadar aşiretlerin Salih'in istifası talebiyle yapılan protestolardan uzak durduğuna dikkat çekiyor.

Protestocular Salih'i yolsuzlukla suçluyor.

Günün Önemli Haberleri