Yanığa ne sürülür? Tereyağı sürmek faydalı mı?

Abone ol

Yanığa tereyağı sürmek yüzyıllardır halk arasında kullanılan bir yöntem. Peki gerçekte yanıklar için ne sürmeli bu yöntem yararlı mı?

Yanığa tereyağı sürmek yüzyıllardır halk arasında kullanılan bir yöntem. Burada amaç yanığın hava almasını, kirlenmesini ve enfeksiyonu engellemek ve iyileşme sürecini hızlandırmak. Peki bu doğru bir yöntem mi yanığa ne sürmeli?

Birçok insan bugün bile kocakarı ilaçlarına başvuruyor zaman zaman. Yanıklar da ani acı duygusundan dolayı olsa gerek, en fazla çare üretilen sorunlardan biri olmuştur.

Yanığa tereyağı sürmek sadece katran gibi maddelerden kaynaklı yanıklar için öneriliyor. Diğer yanıklar için ise faydasız.

YANIĞA NELER SÜRMEMİŞLER Kİ...

MÖ 1500 yıllarına dayanan Antik Mısır papirüslerinde, yanığa ilaç olarak çamur, dışkı, yağda pişmiş kurbağa ve mayalanmış keçi dışkısı kullanıldığı anlatılır. MÖ 400’lü yıllarda da Yunanlılar domuz yağı, Romalılar ise bal ve buğday kepeği karışımı ile kül ve tıpa mantarı kullanıyordu.

YANIĞA 20 DAKİKA SOĞUK SU

Doktorlar yanığın en az 20 dakika boyunca akan soğuk su altında tutulması gerektiğini söylüyor.  Araştırmacılar bunun telaşsız bir ortamda ve varsayıma dayanan bir soru olduğunu, gerçek olay anında ebeveynlerin doğru adımları atmasının daha az olası olduğunu düşünüyor.

DİŞ MACUNU, YUMURTA AKI, PATATES YANIKTA İŞE YARAR MI?

Türkiye’de yapılan bir araştırmada, çocukların yanması durumunda ailelerin sadece yüzde 25 kadarının soğuk su uyguladığı, yarısı ise yoğurt, diş macunu, buz, çiğ yumurta akı veya dilimlenmiş patates gibi uygun olmayan alternatifler kullandığı görülmüştü.

Bu kocakarı ilaçlarının neden hala kullanıldığını anlamak zor değil. Yanık ilk anda çok acı verdiği için üzerine soğuk bir madde uygulamak acıyı azaltır. Ama bu ferahlama fazla sürmeyecektir; ayrıca yanığın havayla temasını kesmek ısıyı içerde tutabileceği için derinin yanmaya devam etmesine neden olabilir. Yüzeysel yanıklar kendiliğinden çabuk iyileşir; bu nedenle yanığın iyileşmesini bu maddelerin sağladığı gibi bir yanılgıya kapılmak kolaydır.

YANIĞA NE YAPMALI NE SÜRMELİ?

Peki, yanma durumunda ne yapmak gerekir? İşte bilimsel olarak bir yanığa müdahalenin doğru yolu;

-Yanan kısımdaki giysi ve takıları çıkardıktan sonra yanığı en az 20 dakika boyunca akan soğuk su altında tutmak gerekir. Böylece üç saatlik bir rahatlama sağlanabilir.

-Soğuk su yanan yeri uyuşturacağı gibi, derinin yanmaya devam etmesini de önler. Bunun ayrıca yanığın iyileşmesine de yardımcı olduğu sanılıyor.

-Bazıları yanık halinde buza baş vurur; fakat aşırı soğuk dokunun daha da zarar görmesine neden olabilir.

-Daha sonra, enfeksiyon kapmasını önlemek için yanığın üzerine temiz bir bez ya da mutfakta kullanılan streç film örtülmelidir.

-Yanığa tereyağı sürmek ise sadece katran gibi yapışkan bir maddeyle yanma halinde iyi bir yöntem olabilir. Yağ bu tür maddelerin temizlenmesine, acının azaltılmasına ve doktorların yanığın derecesini daha iyi görmesine yardımcı olabilir.

Günün Önemli Haberleri