Venezuela'da kriz görüşmeleri

Abone ol

Haftalardır devam eden kitlesel protesto gösterileri ardından Devlet Başkanı Maduro ile Capriles liderliğindeki muhalefet heyeti arasındaki ilk görüşme altı saat sürdü. Maduro, "anlaşma değil, barış içinde birarada yaşama formülü arıyoruz" dedi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro haftalar süren kitlesel gösteriler ardından muhalefet liderleri ile biraraya geldi.

Görüşmeler Maduro ile muhalefet lideri Henrique Capriles'in el sıkışması ile başladı.

Venezuela'daki gösteriler Şubat ayında önce suç oranlarındaki artışlar nedeniyle başladıysa da kısa sürede çığ gibi büyüyerek hükümet karşıtı kitlesel protestolara dönüşmüştü.

Haftalar süren gösteriler sırasında yaşanan olaylarda 40 kadar can kaybı da yaşandı.

Anlaşma yok

Göstericileri ABD destekli bir "faşist komplo"nun parçası olmakla suçlayan Devlet Başkanı Maduro toplantıda, muhalefetle bir anlaşma yapılmayacağını söyledi.

Maduro "Burada pazarlık yok. Anlaşma arayışı yok. Bütün aradığımız bir barış içinde birarada bulunma ya da birbirine tahammül formülü bulabilmek" diye konuştu.

Devlet Başkanı muhalefet ile bir anlaşma imzalarsa "Çavizm'e (selefi Hugo Chavez'in sosyalizm fikrine) ihanet etmiş" olacağını söyledi.

Maduro ayrıca muhalefeti şiddeti kınamaya çağırdı.

Geçen yıl yapılan başkanlık seçimlerini az bir farklı kaybeden muhalefet lideri Henrique Capriles ise, hükümete karşı bir darbe, komplo peşinde olmadıklarını vurguladı.

Venezuela'daki siyasi krizle ilgili görüşmeler altı saat sürdü ve önümüzdeki Salı günü ikinci bir tur yapılacağı açıklandı.

Ülke Maduro ve Capriles destekçileri arasında keskin bir ayrışmaya sahne olurken, son yıllarda ekonominin sıkıntıya girmesi, yokluklar ve tırmanan enflasyon da siyasi hoşnutsuzluğu artırıyor.

Günün Önemli Haberleri