Vatandaşın 6 aydır aralıksız dolar neden alıyor? Gökay Otyam yorumladı

NTV Ekonomi Müdürü Gökay Otyam artan dolar hesaplarını yorumladı.

Merkez Bankası Haftalık Banka ve Para İstatistikleri’ni yayımladı. Rakamlar vatandaşın doların yükseleceğine dair beklentisinin olduğunu ortaya koydu. Ancak 6 aydır aralıksız devam eden, dolar kurunu yükseltti. Türk lirasını vurdu.

Doların 5.40'a inmesini fırsat bilen vatandaş hemen dolar aldı ve bu alım doların 24 saat geçmedem yeniden 5.47'lere dayanmasına neden oldu.

1 milyar dolar alındı

Merkez Bankası'nın rakamlarına göre vatandaşın dolar mevduatları 59 milyar 856 milyon dolardan, 61 milyar 12 milyon dolara yükseldi. Vatandaşlar 15 Mart ile biten haftada 1 milyar 156 milyon dolar aldı.

Tarihi zirveye yükseldi

5 Ekim 2018 haftasından bu yana vatandaş 23 haftadır üst üste döviz aldı. Yaklaşık altı aydır döviz birikimlerini kesintisiz artırmaya devam eden bireylerin yabancı para cinsinden mevduat ve fonları 15 Mart haftasında 1.64 milyar dolar artışla 105.7 milyar dolar ile tarihi zirveye yükseldi. Yurt içi yerleşiklerin euro hesapları da yükseldi. 15 Mart ile biten haftada vatandaşlar 305 milyon dolar değerinde euro aldı.

Ancak vatandaş başta dolar olmak üzere dövizlerini arttırıken Merkez Bankası'nın ise rezevleri azaldı. Merkez Bankası'nın toplam rezervleri, geçen hafta 2 milyar 957 milyon dolar azalarak 94 milyar 439 milyon dolara geriledi. 

Diğer Videolar