Üniversiteler gergin günler yaşıyor

Abone ol

Üniversiteler, son birkaç aydır diken üstünde. Sağ ve solcu öğrenciler arasındaki gerginlik bazen kavgaya dönüşüyor. Bu kavgalar, yurtlara ve kent içine sıçrıyor.

Başta İstanbul Üniversitesi (İÜ) olmak üzere Pamukkale, Celal Bayar, Atatürk ve Ankara üniversiteleri gergin günler yaşıyor. Öğrenci kavgaları, satırlı-silahlı çatışmalara döndü.

İÜ Beyazıt Kampüsü'nde, ülkücüler meydan çevresinde, solcu öğrenciler üniversite içinde toplu hareket ediyor. Solcuların iddiasına göre, çoğu öğrenci olmayan, ülkü ocaklarından getirilmiş kişiler, üniversitedeki demokratik ortamı zedelemek istiyor. Ülkücülere göre ise, üniversiteye alınmadıkları için nefsi müdafaa yapıyorlar.

'Hedef, tüm üniversite'

İÜ İktisat Fakültesi 4. Sınıf öğrencisi İsmail Karatepe, gerginliğin, 'Sol ve sağ görüşlüler çatışıyor' şeklinde algılandığından yakınarak, "Bu saldırıların hedefi solcular değil, tüm üniversite" diyor. Karatepe, gerginliğin, İÜ Rektörlüğü'nün yaz okullarını paralı hale getirmesine ilişkin muhalefet yürütmeye başladıkları tarihte yükseldiğini anlatıyor:

"Şu an tüm üniversite öğrencilerinin gözleri bizde. Bu uygulamanın geri alınmasını istiyorlar. Biz bu uygulamaya karşı direnirken, okula giriş-çıkışlarımızda satırlı ve sopalı saldırılara maruz kaldık. Bir ülkücü, iktisat fakültesinde silahla ateş etti. Daha önce hiç görmediğimiz eli satırlı kişiler öğrenci kültür merkezini bastı."

Antropoloji bölümü birinci sınıf öğrencisi Öykü Özçelik de, sol görüşlülerin girişlerde sıkı biçimde arandığını, bu nedenle ülkücülerin okula satırla nasıl girebildiğine anlam veremediğini söylüyor. Özçelik, "Sınavlara girerken ve okuldan çıkarken endişe yaşıyoruz. Ailelerimiz de gün boyu telefonla bizleri arıyor" diyor.

Siyasal bilimler fakültesi 4. sınıf öğrencisi Bilge Kaya, ülkücülerin polislerle birlikte hareket ettiğini, okul dışında gezinen kimi ülkücülerin polislerin gözü önünde kendilerine bellerindeki silahı gösterdiğini iddia ediyor: "Okula toplu girdiğimiz için, şayet bir kişi tramvaya yetişemeyip bu yüzden geç kalmışsa, mutlaka dayak yiyor ya da tacize uğruyor. Oysa biz ülkücü öğrencilere, sınavlara girerken müdahale etmiyoruz."
Fizik bölümü 3. sınıf öğrencisi Gökhan Dönmez ise tüm okulun tedirgin olduğunu belirtiyor. Dönmez, "İletişim fakültesindeki arkadaşlar, yemek saatinde kampüse giremiyor. Okuldan yalnız ayrılmak mümkün değil. Okula küpesiyle gelen öğrenci çıkışta dayak yememek için küpesini çıkarıyor" diyor. Dönmez'e göre, gerginliğin yaz okulu dönemine uzamaması, işten bile değil. Bu yüzden güvenliğin artırılması gerekiyor.

'Savunma yapıyoruz'

Ülkücü taraf ise başka şeyler söylüyor. Ülkü Ocakları Vakfı Genel Sekreteri Ahmet Afşin Efkarlıoğlu, okulda karşılıklı çatışmanın söz konusu olmadığını, ülkücülerin saldırılara karşı nefsi müdafaada bulunduklarını savunuyor:

"Ülkücüler bir çatışmanın içine çekilmeye çalışılıyor, buna izin vermeyeceğiz. Erzincan, Denizli, Manisa, Ankara ve İstanbul'da arkadaşlarımıza saldırıldı. Bu, Türkiye'nin zayıflamasını isteyen karanlık güçlerin provokatif saldırısıdır."

İstanbul Ülkü Ocakları Başkanı Yüksel Kaleci ise son 15 günde beşi aşkın ülkücü öğrencinin sol görüşlü öğrencilerce dövüldüğünü ileri sürdü. Kaleci, şunları söyledi:

"Okul dışından gelmiş ülkücü yok, İÜ öğrencisi ülkücüler var.
Ama okulun içine ne şekilde girdiği belli olmayan ve her seferinde gözaltına alınan terör örgütlerinin militanları var. Bunlar arkadaşlarımızın sınava girmesine izin vermiyor, buldukları yerde dövüyor."

Son aylarda yaşanan olaylardan bazıları

22 Nisan: Ankara'da Gazi Üniversitesi'nde bir öğrenci 15 ülkücünün saldırısına uğradı.

26 Nisan: İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nde, 1 Mayıs afişi asan bir öğrenciye ülkücüler saldırdı.

2 Mayıs: Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nde iki öğrenci, ülkücüler tarafından dövüldü. Ülkücüler, iki gün sonra da sol görüşlü öğrencilerin evlerini bastı.

7 Mayıs: Abant İzzet Baysal Üniversitesi'ndeki Kenan Mak'ı anma törenine ülkücüler saldırdı.

20 Mayıs: Denizli Pamukkale Üniversitesi'nde sol görüşlülerin düzenlediği bahar şenliğini, ülkücüler provoke etti. Çıkan kavga, yurda da sıçradı. Üç gün sonra yine kavga çıktı, 10 öğrenci yaralandı. Olaylar Endüstri Meslek Lisesi'ne sıçradı, bir kişi bıçaklandı.

23 Mayıs: Solcular, İÜ'de bir ülkücüyü dövdü. Ülkücüler de Altunizade Yurdu'nu bastı.

26 Mayıs: Denizli'de, sol görüşlü öğrencilere silah, satır ve sopalarla saldırıldı, üç öğrenci yaralandı.

27 Mayıs: İÜ İktisat Fakültesi öğrencisi ülkücü T.M.'nin, solculara ateş açtığı iddia edildi. Bir gün sonra da Eminönü'ne yürüyen sekiz öğrenci dövüldü.

31 Mayıs: Atatürk Üniversitesi Erzincan Eğitim Fakültesi'nde, Alperen Ocakları üyesi bir grup kampüsü bastı. İki öğrenciyi döven, birini camide rehin tutan ülkücüler, arkadaşlarını kurtarmak isteyen solcu öğrencilere de saldırdı. Ertesi gün ise solcu öğrenciler, ülkücülerin kaldığı yurdu basmak istedi. Öğrenciler polisle çatıştı. Sekiz öğrenci gözaltına alındı.

3 Haziran: İÜ'de 50 ülkücü, 10 solcuya saldırdı.

14 Haziran: Beyazıt Meydanı'nda toplanan sol görüşlü 150 öğrenci, saldırıları protesto etti.

14 Haziran: Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'nde, üç ülkücünün bıçak gösterip sol görüşlüleri tehdit etmesi sonucu kavga çıktı.
İki öğrenci bıçakla, biri de taşla yaralandı.

Haber: İsmail Saymaz
Kaynak:

Günün Önemli Haberleri