Ukrayna krizi büyüyor ABD Başkanı Biden'dan çağrı: Derhal ülkeden ayrılın
Abone olABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'daki vatandaşlarına seslenerek Rusya'nın artan askeri hareketliliği nedeniyle ülkeden derhal ayrılması çağrısında bulundu.
Moskova yönetiminin Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda, ülkede
kalan ABD'lilerin tahliyesi için birlik göndermeyeceğini ifade eden
Biden, bölgede işlerin "hızlıca karışabileceği" konusunda uyarıda
bulundu.
Rusya, sınır bölgesine 100 binden fazla asker yığmasına rağmen, Ukrayna'nın işgal edileceği yönündeki iddiaları ısrarla reddediyor.
Ancak Moskova, komşusu Belarus ile birlikte büyük çaplı ortak askeri tatbikatlara başladı. Ukrayna ise Rusya'yı deniz erişimini engellemekle suçladı.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Perşembe günü yaptığı açıklamada Avrupa'nın yıllardır karşılaştığı en büyük güvenlik kriziyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
'Amerikalılar ve Ruslar birbirine ateş açarsa bu dünya
savaşına yol açar'
NBC News'e konuşan Başkan Biden, "Amerikan vatandaşları derhal
ülkeden ayrılmalı" dedi.
Dünyanın en büyük ordularından biriyle uğraştıklarını belirten
Biden, "Oldukça farklı bir durum ve işler hızlıca karışabilir" diye
konuştu.
Kendisine yöneltilen ABD'nin hangi senaryoda ülkedeki vatandaşlarını kurtaracağı yönündeki soruya ise Biden "Hiçbir senaryoda. Amerikalılar ve Rusya birbirine ateş açarsa bu dünya savaşına yol açar. Her zaman olduğumuzdan çok daha farklı bir dünyadayız" dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı da Ukrayna'daki Amerikalıların derhal ülkeyi terk etmesini istedi.
Öte yandan dünya liderleri de tırmanan Ukrayna gerilimini
azaltabilmek için diplomasi trafiğindeydi.
Moskova ve Kiev yönetimleri, Perşembe günü geç saatlerde Fransız ve
Alman yetkililerle Ukrayna'nın doğusundaki çatışmaları sona
erdirmeyi amaçlayan görüşmelerin ilk gününde herhangi bir ilerleme
sağlayamadıklarını duyurdu.
İngiliz Başbakan Boris Jonhson ise "güçlü caydırıcılık" ve "sabırla sürdürülecek diplomasi" ile krizden bir çıkış yolu bulunabileceğini ancak risklerin "çok yüksek" olduğunu söyledi.
Brüksel'de NATO Genel Sekreteri Jeans Stoltenberg ile bir basın toplantısı düzenleyen Johnson, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmeye yönelik henüz bir karar almadığını düşündüğünü belirtti ve "Ancak bu da çok yakın bir zamanda kötü şeyler gerçekleşmeyecek anlamına gelmez" dedi.
'Rusya deniz trafiğini engelliyor'
Rusya'nın hem Karadeniz'de hem de Azak Denizi'ndeki deniz
tatbikatları gelecek hafta başlayacak. Moskova, top ve füze
atışları için de denizcilik uyarısında bulundu.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Azak Denizi'nin tamamen
kapatıldığını ve Rus kuvvetleri tarafından Karadeniz'e
erişimlerinin neredeyse tamamen kesildiğini söyledi.
ABD'nin Ukrayna Büyükelçiliği de Rusya'nın askeri tatbikatlar
bahanesiyle Ukrayna'nın deniz egemenliğini kısıtladığını savunduğu
bir Twitter paylaşımı yaptı ve "Rusya, Ukrayna ekonomisi için
hayati önem taşıyan deniz trafiğini engelliyor" ifadelerini
kullandı.