Türkiye Ursula'yı veto etti

Abone ol

Türkiye'nin, Avusturya eski Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik'in, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreterliği adaylığını veto ettiği bildirildi.

Türkiye'nin, Avusturya eski Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik'in, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreterliği adaylığını "veto ettiği" bildirildi.

AGİT'te tüm kararlar konsensüs (oydaşma) ile alındığı için bu hakkını kullanan Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın, dönem başkanı Litvanya'ya "Plassnik'in genel sekreterliğini kabul etmediğini resmen bildirdiği" belirtildi.

Teşkilatın dönem başkanı Litvanya tarafından AGİT üyesi 55 ülkenin Viyana'daki heyet başkanlarına geçtiğimiz günlerde gönderilen mektupta, Plassnik'in genel sekreterlik için aday gösterildiği belirtilmiş ve destek talebinde bulunulmuştu.

Türkiye'nin vetosu üzerine Litvanya'nın, pazartesi gününe kadar Plassnik veya başka bir adayı resmen ilan etmesi ve üye ülkelerin onayını alması gerekiyor.

AGİT Genel Sekreterliği'ne talip olan Türkiye de Cumhurbaşkanlığı Avrupa güvenliği danışmanı Büyükelçi Ersin Erçin'i bu göreve aday göstermişti.

Bu arada, Türkiye ve Avusturya'nın yanı sıra İtalya ve Portekiz de genel sekreterlik için birer aday gösterdiler.

Dönem başkanı Litvanya'nın aday gösterdiği Plassnik'in Türkiye tarafından veto edilmesi üzerine Türkiye, İtalya ve Portekiz adayları için AGİT üyesi 56 üye ülke arasında konsensüs (oydaşma) aranacak.

2004-2008 yılları arasında Avusturya Dışişleri Bakanlığı yapan ve 1.91'lik boyuyla dikkati çeken Plassnik, Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinin resmen başlatılması için çabaların yoğunlaştığı 2005 yılının son baharında "imtiyazlı ortaklık" seçeneğinde ısrar etmişti.

Günün Önemli Haberleri