Türkiye otomobilin kapı kolunu yapsın!

Abone ol

Milliyet gazetesi yazarı Güngör Uras, yerli otomobil için konuşulanların ekonomik enstrümanlarla uyumlu olmadığına dikkat çekti ve önemli bir uyarıda bulundu

Yerli oto tartışmları bir anda ortaya çıktı, hızla alevlendi ve üretim için aktörler belirlendi. Ancak gelgelelim bir de işin ekonomik boyutu ve uluslararası piyasalardaki gerçekliği var.

İşte bu gerçeği bugün Milliyet yazarı Güngör Uras köşesinde dikkat çekti.

İşte Uras'ın dikkat çeken o yazısı...

Türk markası ile otomobil yapalım ama... Önce ülkede yabancı marka ile üretilen otomobillerin kapı kollarını yapalım.

Yerde ararken gökte, (Pardon... İçeride ararken Amerika'nın Detroit şehrinde) bulduğumuz "Babayiğit", her ne kadar (Ne demiş büyüklerimiz "Söyle söyle... Yalan da olsa... Hoşumuza gidiyor" demiş ya... İşte o biçim) yakında "Törkiş Oto" işi tamam diyor ise de... Bu iş biraz karışık bir iş gibi görünüyor.

Basit bir örnek: Türkiye'de üretilen, dışarıya ihraç edilen yabancı markalı otomobillerin kapı kollarını bizim Bursa'daki sanayi tesislerinde üretiyorduk. Geliniz görünüz ki, (1) döviz kuru nedeniyle ithalatın ucuz hale gelmesi, (2) Dışarıda bu işi yapanların çok sayıda ürettikleri için maliyet avantajı gibi nedenlerle, otomobil fabrikaları kapı kollarını içeriden alacak yerde Çin'den, Tayvan'dan ithal eder oldu. Bursa'da kapı kolu yapan tesisler ya kapandı ya da başka ürünlere yöneldi.

TÜM PARÇALARI ÜRETEMEYİZ

Bizde motor blokları da dökülüyordu. Otomobilde kullanılan çok parça üretiliyordu. Ucuz ithalat ve "ekonomik ölçek" nedeniyle çoğu üretilemez oldu.

Bir otomobil tesisi otomobilde kullanılan parçaların tümünü veya büyük kısmını kendi üretmez. Yan sanayiden temin eder. Türkiye'de otomotiv yan sanayi çok gelişti. Mevcut otomotiv fabrikalarına büyük ölçüde parça temin etmekle kalmıyorlar. Otomotiv yan sanayinin yılda 7 milyar dolara yakın ihracatı var. Ama yetmiyor. Her parçayı üretemiyoruz.
Sorun sadece teknoloji sorunu değil. Bizim otomobilde kullanılan parçaları yapmayı becerip beceremeyeceğimiz sorunu değil. Sorun (1) Ölçek ve (2) Maliyet sorunu.
Bunları moral bozmak için değil, güçlükleri hatırlatmak için yazıyorum. "İşte meydan... İşte Amerikalı Pehlivan" Biz alkışlamaya hazırız.

TOPAL KARINCA ÖRNEĞİ

Topal karıncaya sormuşlar "Nereye böyle?" Cevaplamış "Hicaz'a
gidiyorum." Gülmüşler "Bu halinle mi Hicaz'a varacaksın?" O aldırmamış... "Varamasam bile, o yolda öldü derler" demiş."Besmeleyi çekerek yola çıkıyoruz... Ötesi Allah kerim!.."

Günün Önemli Haberleri