Telekulağın bedeli: 3 milyon sterlin

Abone ol

Rupert Murdoch'ın şirketi, telefonlarını dinlettiği kızın ailesine 2 milyon sterlin, ailenin seçeceği hayır kurumlarına 1 milyon sterlin ödemeyi teklif etti.

İngiltere'de haber toplamak için pek çok kişinin telefonlarını dinlettiği ortaya çıkan News International medya kuruluşu, mağdurlarından biri olan çocuğun ailesine 2 milyon sterlin ödemeye hazır olduğunu açıkladı.

Bu tazminat 2002 yılında kaçırıldıktan sonra öldürülen Milly Dowler'ın ailesine öneriliyor.

Ayrıca News International'ın kurucu ve yöneticisi Rupert Murdoch'un, ailenin belirlediği hayır kurumlarına kendi cebinden bir milyon sterlin bağış yapmayı da vadettiği belirtiliyor.

News International'a bağlı gazetelerden News of the World adına çalışan bir dedektifin, kaçırıldıktan hemen sonra Milly Dowler'ın telefon mesajlarını dinlediği, hatta yenileri bırakılsın diye ilk mesajları sildiği geçen Temmuz'da ortaya çıkmış, olay İngiltere kamuoyunda infial yaratmıştı.

Mesajların silindiğini duyan Dowler ailesi, 13 yaşındaki kızlarının hala hayatta olduğu ümidine kapılmış, polis de yalnızca kaçırılma değil evden kaçma olasılığı üzerinde de durmaya başlamıştı.

Skandalın ortaya çıkmasıyla Murdoch ailesi News of the World'ü kapattı.

Rupert Murdoch da, Milly Dowler'ın ailesiyle bir araya gelerek bizzat özür diledi.

Rekor

Dowler ailesinin avukatı bugün tazminat haberleri hakkında yorum yapmayı reddetti.

News International'ın bir sözcüsü ise görüşmelerin ileri aşamalarda olduğunu, çok yakında tamamlanmasını umduklarını söylüyor.

BBC muhabirlerinden June Kelly önerilen rakamın bu tür davalar için bir rekor olacağına dikkat çekiyor.

News International'ın bundan önce de telefonu dinlenen isimlerden Profesyonel Futbolcular Birliği Başkanı Gordon Taylor'a 700 bin sterlin ödediği bildirilmişti.

Karşılığında Taylor'dan bu konuda medyaya konuşmaması istenmişti.

Haziran ayında da oyuncu Sienna Miller, News of the World gazetesinden 100 bin sterlin tazminat almıştı.

Konuyu soruşturan Meclis Kültür Komisyonu üyelerinden milletvekili Tom Watson, bu son ödemenin News International'ın sahibi olan News Corp'un hissedarlarını endişelendireceğini söyledi.

Watson "Hissedarlara davaların 20 milyon sterline mal olacağı söylenmişti. Şimdi tek bir olayda 2 milyon sterlin ödüyorlarsa, News International hesabına çalışan özel dedektiflerin hedef aldığı diğer kişilerle birlikte bu rakam epey yükselecektir." diye konuştu.

Medya avukatı Mark Stephens da bu rakamın herhangi bir mahkemenin talep edeceğinden çok daha fazla olduğu görüşünde.

"Mahkeme en fazla 120 bin sterlin ceza verirdi." diyen avukat Stephens'a göre, Rupert Murdoch'un rakamı bu kadar yüksek tutmasının sebebi, "yapılanlardan ne kadar iğrendiğini ve New International'daki tavır değişikliğini" ortaya koymak.

Ünlülerin telefonlarının dinlenmesine yıllarca tepki vermeyen İngiltere kamuoyu, Milly Dowler'ın mesajlarının da dinlendiğini öğrenince büyük tepki vermişti.

Günün Önemli Haberleri