Siyasette “en az ilkokul mezunu olmak” şartı kaldırılamaz mı?

Başbakanlık,TBMM Başkanlığı,Siyasi Partiler,AK Parti, CHP, MHP, HDP, YSK, Milletvekilleri, Meclis Üyeleri

Göktan AY goktanay57@gmail.com

Çok yakın bir arkadaşım, sinirli  bir şekilde geldi. Belediyeye gitmiş, sıradakilerin yetkililerce maruz kaldığı konuşmaları duymuş, saatlerce beklemiş, derdini anlatamamış, işini yine bitirememişti. Çünkü, yetkililere laf anlatamamıştı: “Olmaz böyle şey, benim karşıma “ilkokul mezununu” seçip çıkartıyorlar, o da dediğimi anlamıyor, durduk yere “zaman ve efor” kaybediyoruz.

Yazar mısın lütfen? Neden ilkokul mezunları olanlar”* hala Belediye Başkanı, Meclis Üyesi, MV** olabiliyorlar?

Siyasette üste geçenlerden, yönetenlerden, karar verici olanlardan “KPSS, ALES,YDS” istemiyorlar…Bunda bir sakatlık yok mu?

İnsanlar boşuna mı üniversite okuyorlar? Lisans mezunları iş bulamıyor? Onların arasından yetenekliler neden seçilmiyorlar?

Bu maddenin (ilkokul mezunu olmak) hala durması 2023’e hazırlanan ülkemizde yetişmiş insan gücü sarfiyatı değil mi? 

Kim bunları düzeltecek, Siyasi partiler mi? YSK mı? Kim?...

Evet hiç böyle düşünmemiştim, araştırmakta yarar gördüm. Bakalım;

1/ Belediye Meclis Üyesi/İl Genel Meclisi Üyesi olmak için kişiler sıralamaya/seçilebilecek yere  girmek için birbirini yiyor.*** Bu arada hem  ilçe, hem  Büyükşehir sıralamasını kazanmak ta çok önemli…

Kişi seçiliyor, ama  yetmiyor, bu defa çalışan/önemli komisyonlarda görev almak için  uğraşıyor, çünkü artısı var…(Maddi-manevi açıdan) Belediyelerde en önemli komisyonlar da İmar ve Bütçe komisyonları... Bu komisyonlarda görev alan meclis üyelerinin “belediye ve şehrin geleceğine” önemli etkileri olmakta, “çok dosya gelmesi nedeniyle” toplantı sayısı arttığı için madden kayıplarını karşılamaktadırlar...

Ancak,nedense! seçimlerdeki sıralamalarda, her dönem  açılan “siyaset okullarını” başarı ile bitirenler pek dikkate alınmıyor. Bu da kırgınlıklara sebep oluyor. (Takip ettiğim kadarı ile, bu okullarda –başvuru ücreti de az değildir- verilen derslerde çok önemli bilgiler verilmekte, ciddi sınavlar yapılmaktadır.)

İşte sıkıntının kaynağı şu;

“en az İlk okul mezunu olsa da, Belediye meclis üyeleri; belediye başkan yardımcısı, daire başkanı, müdür olabilirler.”

2/ MV olmak ta; zor, masraflı ve badireli bir iştir. Sıralamaya girmeleri genel başkanların 2 dudağı arasındadır. İl veya ilçede çok çalışmakta önemli değildir, bazen bir isim yukardan gelip önünüze geçer, bu da kırgınlıklar yaratır doğal olarak…

MV olduktan sonra, bu defada komisyonlarda görev  almak, hepsinden önemlisi Bakan olmak isteği başlar…(Maddi-manevi kazançları vardır) Bir dönem yapanlar çok güzel şartlara kavuştukları halde –emeklilik dahil- yeter/başkalarıda nasiplensin demez, gelecek dönemi/dönemleri garanti almanın –hatta ölünceye kadar-  yarışına girerler… (AK Parti içindeki 3.dönem kuralının kaldırılması için uğraş verenler örnektir.)Bu kısır bir döngüdür ve devam eder…

İşte sıkıntının kaynağı şu;

“en az İlk okul mezunu olsa da; kişiler mv olabilirler, komisyonlara girebilir, karar verici noktalarda görev alabilirler.

sonuç;

 bu görevlerde istenen “en az ilkokul mezunu olmak şartı” –az uygulansa dahi-  kaldırılamaz mı?, “en az  Meslek Yüksek Okul mezunu olmak” şartı getirilemez mi? “EĞİTİM ŞART” İSE BURDA NEDEN DEĞİL!...

Bizce; “Bilgi toplumu olmak” ve bilime/sanata önem vermek” için bu şarttır.

Konuyu Cumhurbaşkanı’na, TBMM Başkanlığı’na, Başbakan’a, Siyasi Partilere, YSKya ve yetkililere duyurmak istedik…

* Ülkemizde, Belediye Başkanlığına, il genel ve belediye meclis üyeliğine  adaylık başvurusunda bulunacak  kimselerin şu şartları taşıması gerekmektedir:

T.C. vatandaşı olmak, 25 yaşını doldurmuş olmak,  EN AZ LKOKUL MEZUNU OLMAK, askerlik hizmetini yapmış olmak, kısıtlı olmamak, kamu hizmetlerinden yasakli olmamak, taksirli suçlar hariç toplam 1 yil veya daha fazla hapis veya süresi ne olursa olsun ağir hapis cezası almamış olmamak. Belediye Meclis Üyesi sayısı çok olduğu için, ne kadarı ilkokul, ne kadarı yüksekokul mezunu bulamadık…

**Anayasamızın 76. Maddesine göre;

Ülkemizde, milletvekili olabilmek için şu şartların taşınması gerekmektedir:
Türk vatandaşı olmak, 25 yaşını doldurmak,  EN AZ İLKOKUL MEZUNU OLMAK,  askerlik yapmış olmak, taksirli suçlar hariç toplam 1 yıldan fazla ağır hapis cezası almamış olmak (taksirli suç, kasıtlı olmayan fiildir; trafik kazası vb.), yüz kızartıcı suç işlememiş olmak.(kamu görevlileri için görevlerinden istifa etmiş olmak)

24. Dönem TBMM Albümüne göre;

514 MV yüksek öğrenim (fakülte, akademi ve yüksekokul), 33 MV lise ve dengi okul, 1 MV ortaokul, 2 MV ise ilkokul mezunu.Akademik ünvanlara göre; 55 MV Prof., 10 MV Doç., 12 MV Yrd.Doç. ve 41 MV de Dr. unvanına sahip. 85 MV ise yüksek lisans yapmış.

MV mesleklerine göre; 122 hukukçu (avukat, hakim, savcı), 74 Öğr. Üy., 65 işadamı/iş kadını/sanayici, 48 yönetici/üst düzey yönetici, 41 tıp doktoru ve 36 eğitimci/öğretmen bulunuyor.

*** 2014 Mart mahalli seçimlerinde çalışkan/sevilen bir başkan adayı, eşime ve bana en iyi sıradan ve İBB ye gidecek yerden meclis üyeliği teklif etti, ben teşekkür ederek düşünmediğimi söyledim. Yukardaki yazıyı yazınca anladım ki,  yanlış yapmışım...Hizmeti geliştirmek lazım…Çünkü; “yabancı dil” yüzünden mağdur olan, Prof. yükseltilemeyen ve 2809 sayılı kanunun uygulanmasında “hak kaybına uğrayan” ve  27 yıldır “hak ihlalinin düzelmesini” bekleyen –ancak YÖK’ün umursamadığı/ilgilenmediği- donanımlı bir kişi olarak, daha etkin/yetkin görevlerde hizmet yapabilirdim.

Gündem: Cum­hur­baş­ka­nı Ab­dul­lah Gül, giderayak verdiği bay­ram me­sa­jın­da önem­li uya­rı­lar­da bu­lundu. Ya­kın coğ­raf­ya­da­ki olum­suz­luk­la­ra ve dün­ya­da­ki dal­ga­lan­ma­la­ra rağ­men Tür­ki­ye­’nin, is­tik­rar içe­ri­sin­de ge­liş­me­si­ni sür­dür­dü­ğü­nü be­lir­ten Gül; "Bu ne­den­le mem­le­ke­ti­mi­zin kıy­me­ti­ni, bir­lik ve be­ra­ber­li­ği­mi­zin, kar­deş­li­ği­mi­zin de­ğe­ri­ni bil­me­miz la­zım. Hu­ku­kun üs­tün­lü­ğü, yük­sek de­mok­ra­tik stan­dart­lar; Av­ru­pa Bir­li­ği'ne tam üye­lik sü­re­ci; eği­tim­de ka­li­te­nin yük­sel­til­me­si; he­sap ve­re­bi­lir­lik, şef­faf­lık, iyi yö­ne­ti­şim gi­bi il­ke­le­rin ha­kim kı­lın­ma­sı; bi­zim asıl gün­de­mi­miz ol­ma­lı­dır" de­di.(Basından/28.07.2014)