Selvi'den bomba Esad iddiası! Rusya ile varılan mutabakat ne?

Abone ol

Başbakan Binali Yıldırım "Suriye rejimi ile Rusya üzerinden görüşüyoruz" demişti. Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, "Zaten son 1.5 yıldır Suriye rejimi ile Rusya ve İran üzerinden bir temas yürütülüyor" dedi.

TSK'nın Afrin'e yönelik Zeytin Dalı operasyonu üçüncü gününe girerken, operasyonun stratejik yüzü de yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor. Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, operasyonun stratejik yüzünü, Rusya ile varılan mutabakatın içeriğini ve MİT'in Zeytin Dalı'na katkısını yazdı. Selvi asıl bombayı, Başbakan Binali Yıldırım'ın "Suriye rejimi ile Rusya üzerinden görüşüyoruz" sözleriyle ilgili patlattı.

RUSYA İLE VARILAN MUTABAKAT NE?: Operasyonun düğmesine Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın Brüksel’de ABD Genelkurmay Başkanı ile görüşmesi ve Genelkurmay Başkanı ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın 18 Ocak’ta Rusya’daki temaslarla basıldığını belirten Selvi, Rusya ile varılan mutabakatı şöyle özetledi: 

"Rusya ile varılan mutabakat iki noktayı garantiye almamızı sağladı: 1- Hava sahası savaş uçaklarımıza açıldı. 2- Suriye ve Rusya’ya ait hava savunma sistemleri devre dışı bırakıldı."

1.5 YILDIR ESAD İLE TEMAS YÜRÜTÜLÜYOR: Başbakan Binali Yıldırım dün medya temsilcileriyle yaptığı toplantıda "Suriye rejimi ile Rusya üzerinden görüşüyoruz" demişti. Ama Abdülkadir Selvi o görüşmelerle ilgili bomba bir iddiada bulundu. Beşar Esad'ın da Rusya üzerinden müzakereye dahil edildiğini yazan Abdülkadir Selvi, "Zaten son 1.5 yıldır Suriye rejimi ile Rusya ve İran üzerinden bir temas yürütülüyor" ifadelerini kullandı.

MİT’İN ZEYTİN DAI'NA KATKISI NE?: "TSK’nın başarıyla yürüttüğü harekâta MİT, önemli katkı sağlıyor" diyen Selvi o katkıları da şöyle özetledi: Elektronik ve teknik istihbarat desteği sunuyor. Sahadan elde edilen görüntülerin analizleri yapılıyor, elde edilen sinyal istihbaratı anında sahadaki birliklerle paylaşılıyor. Ona göre savaş uçaklarının hedef güncellenmesi yapılıyor. ÖSO birliklerinin koordinasyonu ile Afrin kent merkezinden sağlanan anlık istihbarat TSK ile paylaşılıyor.

Günün Önemli Haberleri