Selahattin Demirtaş'tan her satırı bomba ifade ilk kez mahkemede

Abone ol

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş aylar sonra ilk kez duruşmaya çıktı. Kelepçeye karşı olduğu için duruşmalara katılmayı reddeden Demirtaş, 14 ay sonra kelepçesiz olarak duruşmaşa getirilri. Erdoğan'a hakaret davası için Bakırköy Adliyesi'ne getirilen Demirtaş, dosyasının AYM tarafından incelenmesini talep etti.

Yaklaşık 14 aydır Edirne cezaevinde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş,mahkemedeki ifadesinde dokunulmazlığının usulsüz kaldırıldığını ifade ederek Anayasa Mahkemesi'nin incelemesini talep etti. Demirtaş, "Benim şu an dokunulmazlığım var mı yok mu? Cevap vermenize gerek yok. Benim şu an dokunulmazlığım var. Peki beni nasıl yargılayabiliyorsunuz? Kaçmaya kalksam bana dokunamamanız lazım çünkü dokunulmazlığım var."dedi. Mahkeme, Demirtaş'ın AYM’ye gönderme talebini karara bağlamak üzere duruşmayı erteledi.

Bakırköy Adalet Sarayı'nda bulunan 38. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya “Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan 4 yıla kadar hapsi istenen başka suçtan tutuklu bu davadan tutuksuz yargılanan sanık Selahattin Demirtaş getirildi.

Selahattin Demirtaş'ın son hali! 14 ay sonra ilk kez eşi de...HABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

İşte Demirtaş'ın mahkemedeki sözleri:

-Gelen arkadaşlara ve dışarıda bekleyenlere öncelikle teşekkür ediyorum. Bazı cümlelerimin özetle tutanağa geçmesini istiyorum. Şu anda o kısımla ilgili konuşuyorum. Sanık sıfatıyla tutuksuz olarak yargılanmama rağmen tutukluluk şartlarında çıkıyorum. 14 aydır ilk kez hakim karşısına çıkıyorum. 20’den fazla dava dosyasında tek bir defa hakim karşısına çıkmadım. İlk defa hakim huzurunda savunma yapma hakkı buluyorum. 3’ü mahkemeniz tarafından toplam 97 duruşma yapıldı hakkımda tamamı gıyabımda gerçekleşti ya da SEGBİS dayatması yapıldı. 20 civarında SEGBİS ile ifade alınması dayatıldı."

-Dokunulmazlıklar geriye doğru kaldırıldı. Dokunulmazlık ileriye doğru kaldırılır. Benim şu anda Binali Yıldırım kadar dokunulmazlığım var.

- Bize yönelik alelacele, uyduruk, rezil bir düzenleme yaptılar. Bunu da Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Meclis kulislerinde itiraf etti. "Biz bunun Anayasaya aykırı olduğunu biliyoruz ama Genel Başkan istedi, biz de alelacele bir şey yaptık".

-“Usule ilişkin taleplerim olacak öncelikle onu değerlendirdikten sonra iddianamenin okunmasını talep ediyorum. Dokunulmazlık ile ilgili usulsüzlükler var buna dair ara karar verilmeli. SEGBİS kaydı yapılacak ama bunların özet olarak tutanağa geçmesini istiyorum avukatlarımın süreci hızlandırması için...

DURUŞMA 17 MAYIS'TA

Demirtaş ve avukatlarının taleplerini dünleyen mahkeme heyeti Demirtaş’ın dokunulmazlığının kaldırılma şeklinin anayasaya aykırı olup, olmadığı ve anayasa mahkemesine iptal için götürülmesi talebini değerlendirmek üzere duruşmayı 17 Mayıs saat 14:00’a erteledi.

14 AY SONRA İLK KEZ ADLİYEDEYDİ

EV ADRESİMİ EŞİM BİLİR’
Demirtaş kimlik tespiti sırasında ev adresini ezbere bilmediğini söyleyerek “Eşim burda o bilir” dedi. Salonda gülüşmeler yaşandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Rusya ziyaretinin ardından 2015 yılının Aralık ayında Atatürk Havalimanı'nda yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davanın 4. duruşmasıydı. Daha önce kelepçe takılmasını reddettiği için duruşmaya gelmeyen Demirtaş’ın davasını eşinin yanı sıra çok sayıda kişi ve basın mensupları izledi.

Duruşmada Demirtaş'ı çok sayıda avukat temsil etti. Duruşma salonu tamamen dolarken bazı izleyiciler salon dışında kaldı. Salona giren Demirtaş izleyicilere el salladı. Jandarma Demirtaş'ın etrafında adeta etten duvar ördü.

ADLİYE ÖNÜNDE GÜVENLİK ÖNLEMİ

Öte yandan Selahattin Demirtaş'a destek olmak için gelen bir grup da 'Selahattin Demirtaş onurumuzdur" şeklinde slogan attı. Grubun bekleyişi sürerken, adliye önünde ve çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındı. 

İDDİANAME

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Selahattin Demirtaş, Rusya ziyaretinin ardından 2015 yılının Aralık ayında Atatürk Havalimanı'nda yaptığı konuşmada kullandığı ifadelerle eleştiri sınırlarını aştığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kişisel haklarına haksız saldırı niteliği taşıdığı belirtiliyor. 

Demirtaş'ın  “Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan 1 yıldan 4 yıla kadar hapsi isteniyor. HDP'ye yönelik operasyonda gözaltına alınan Selahattin Demirtaş çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak 4 Kasım 2016 tarihinde Edirne Cezaevi'ne konulmuştu.

Günün Önemli Haberleri