Şehit şehittir, şehidin evlisi bekarı olur mu hiç?

Devletin ikinci iş imkanından faydalanabilmesi için, şehit düşen çocuğunuzun mutlaka evli olması gerekiyor. Aksi takdirde hiçbir haktan faydalanamıyorsunuz:

Hadi ÖZIŞIK hadi.ozisik@internethaber.com

İktidar, 2009 yılında şehit yakınlarına ikinci iş imkanı tanıyan bir çalışma başlatmıştı. 2011 yılında bu çalışmalar tamamlandı ve ilk müjdeli haber Başbakan Erdoğan'dan geldi:

- Önümüzdeki günlerde inşallah, terör şehitlerine malum bizim desteğimiz var. Ve aileden daha önce bir kişiyi, birinci derecede yakınlığı olan bir kişiyi işe alıyorduk, şimdi onu inşallah ikiye çıkarıyoruz.

Arınç'ın da güzel haberleri vardı bu konuda:

- (...)  hükümet olarak şehitlerimizin hatıralarına sahip çıkmak istiyoruz. Eşleri, çocukları varsa yokluk çekmesinler diye maaş bağlamaya çalışıyoruz. İkramiye veriyoruz. Belki çocuklarından bir tanesine iş imkanı veriyoruz. Bunları arttıracağız. İkinci bir evlada iş imkanı konusunda çalışıyoruz. Önümüzdeki bütçeye bunu koyacağız inşallah. 

Haberler güzel!

Ancak değişen bir şey yok!

                ***

Daha da vahimi...

Erdoğan ayrı, Arınç ayrı, bürokratları ayrı konuşuyor.

Dilek Sunal bir şehit kardeşi.

Ankara'yı arıyor:

- Çalışma yapılıyordu ne oldu?

İsmi Dilek Hanım'da saklı yetkilinin verdiği cevap evlere şenlik:

- Şehidiniz bekarsa hiç aramayın. İkinci iş hakkı sadece evli şehitlerin ailelerine verilecek. Bekar şehitlerin ailelerine ikinci iş hakkı yok.

                      ***

Yani...

Devletin ikinci iş imkanından faydalanabilmesi için, şehit düşen çocuğunuzun mutlaka evli olması gerekiyor. Aksi takdirde hiçbir haktan faydalanamıyorsunuz:

- Şehidiniz bekarsa hiç aramayın!

Emrin olur!

                      ***

Neresinden bakarsanız bakın bir vicdansızlık söz konusu.

2009'da bir çalışma başlatılıyor.

Şehit yakınları ümitlendiriliyor.

Aradan iki yıl geçiyor.

Verilen sözler yerine getirilmediği gibi, şehitler arasında evli-bekar ayırımı yapılıyor!

Peki...

Bu çocuklar düşmana karşı göğsünü siper ederken, evli veya bekar oldukları soruluyor mu? Türkiye'de asker yaşı 20 değil mi kardeşim? Askere aldığınız bu çocukların neredeyse yüzde 90'ı bekar.

Nasıl böyle bir ayırım yapabiliyorsunuz?

                 ***

Neyse neyse, bir yazıyla bu kepazeliğin üstesinden gelmek zor. İyisi mi, bu saçmalığı yapanların yakasına hergün yapışmak!

Ben şahsen bu işin peşini bırakmayacağım.

Ve şehit yakınlarının çığlıklarını hergün bu köşede yayımlayacağım.

Buyurun!

İlk söz Bursa'dan yazan Dilek Sunal'ın:

- Şehit ailelerini ümitlendirip bekletmek, artık benim aileme ciddi acılar veriyor. 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu ile verilen iş hakkının iki kişiye çıkarılması bu konudaki beklenti ve talepleri, kısmen de olsa karşılayabilecektir. Bunun için herkesin daha duyarlı olmasını bekliyoruz. Bu konuda birçok kanun teklifi ve kanun önerisi olmasına rağmen bir türlü hayata geçirilememiş olmasını anlayamıyorum.

Şehit ailelerinin beklemeye alınmasını kabul edemiyorum. Onlarla ilgili yasalara öncelik verilmesini bir vefanın yansıması olarak görmek istiyorum. Şu an için şehit yakınları ile ilgili ikinci kişiye iş hakkı verilmesi konusunda, Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanı tarafından hazırlanan bir yasa tasarısı var olduğu söyleniyor ama net olarak açıklanan, ortaya çıkmış somut bir ilerleme yok. 


Şehit kardeşi olarak şehit ailelerine verilecek olan ikinci iş hakkıyla ilgili yasanın meclisimizden bir an önce çıkarılmasını ve şehitler arasında evli bekar ayrımı yapılmadan tüm şehitlerin ailelerini kapsamasını bekliyorum. Bekar  şehitlerin kardeşleri de bu ikinci iş hakkından yararlanabilsin.

Ayrıca belirtmek isterim  Şehit ailelerinden ikinci kişiye iş hakkı Sayın Başbakanımızın 
 müjdesidir. Devletin şehidin emanetlerine eşit şekilde sahip çıkması gerekmiyor mu? Acı bir, gözyaşı bir, vatan uğruna feda edilen hayat birken verilen haklar konusunda bu ayrım neden? Hadi bey lütfen bekar şehitlerin ailelerinin  dışlanmasına ve bekar şehitlerin ailelerinin ikinci iş hakkı konusunda mağdur olmasına izin vermeyin.