Seçim sonuçlarını en iyi bilen anketçiden olay yorum

Abone ol

Seçim sonuçlarına en yakın tahminleri sıralayan anket firmalarından KONDA'nın genel müdürü Bekir Ağırdır koalisyon konusunda kritik analizler yaptı.

Tüm Türkiye'nin nefesini tutarak beklediği 7 Haziran milletvekili seçimleri sonuçlarının açıklanmasının ardından yapılan 'anket sonuçları ve gerçek sonuçlar' kıyaslamasına bakıldığında, kamuoyu araştırmasıyla seçimin sonucunu en yakın tahmin eden şirket KONDA oldu. KONDA'nın en son anketinde AK Parti'nin yüzde 41; HDP ise 12.6 görünüyordu. 

KOALİSYON ŞARTI


Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır, seçim sonuçlarını Son Baskı’da yorumladı. Ağırdır "AK Parti-MHP koalisyonunun olmasını beklediğini, erken seçimin iki yıl mümkün görünmediğini" söyledi.

Ağırdır, "Son seçimlerin bir temel karakteristiği var. Bir Türkiye siyaseti dört partiye konsolide oldu. Diğer partilerin araya girme ihtimali yok. Kutuplaşma hayatımızda halen var. AK Parti kendi çekirdek seçmenine iyice sıkıştı. 21 milyon oy 18,5 milyona geriledi. CHP ise kendi 10-11 milyonluk kitlesinin içine sıkıştı. Oyunu bile artıramadı. Bu siyasetten yürüyemeyeceğini görmek durumunda. AK Parti ve CHP aynen devam ederse sonraki seçimde MHP AK Parti'nin yerini HDP de CHP'nin yerini alabilir. MHP AK Parti'den kaçan 2 milyon oyu oldu. AK Parti'den kaçan 1 milyon oyu da HDP aldı. MHP çok fazla çaba göstermeden AK Parti'den kaçanları topladı. HDP çoğullaşmayı kurumsallaştırabilirse gelecekte daha önemli bir rol oynayabilir. Dün akşam çıkan tablo dört partinin de değişmesi zorunluluğunu hatırlattı. Yeni mutabakat için en az ikisi-üçünün ihtiyacı olduğunu ortaya koydu. Partiler gereğini doğru yaparlarsa tarihi fırsat yakalanabilir. İki yıldan önce erken seçim söz konusu olmaz. Pratik olarak mümkün değil. Olması gereken şey parlamentoda bir uzlaşma üretilmesi. Asıl olan yeni Türkiye'nin yeni anayasanın gerektirdiği büyük uzlaşma. AK Parti'yle MHP'nin koalisyonu kurmasını bekliyorum." diye konuştu.

AĞIRDIR: AKP KENDİ SEÇMENİNİ KAYBETTİ

KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, ayrıca, Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada, her partiyi ayrı ayrı değerlendirdi. 'AK Parti'nin yüzde 50’ye yakın oy almışken, o fırsatı kullanamadığını'n altını çizerek " Çünkü ‘biz ve onlar’ diye bir dile döndü. Seçmen bu dilden rahatsız oldu. AKP kendi seçmenini kaybetti. Diğerleri çok başarılı oldu diye değil bu sonuç." diye yorum yaptı.

"4 PARTİ" İÇİN KRİTİK UYARI

Ağırdır, "bizim yeniden ‘biz’ olmaya ihtiyacımız var." dediği açıklamasında "Bu dört partinin zihin değişimine ihtiyacı var." diyerek uyarıda bulundu.

İşte Ağırdır'ın diğer 3 parti için yaptığı kritik analiz:

CHP ve MHP için başarıdan söz edilemez. 17 Aralık’tan, Gezi’den, Cumhurbaşkanı’nın tavırlarından sonra bile CHP ve MHP toplamda oylarını arttıramadıysa, başarıdan nasıl söz ederiz?



Burada bir başarı hikâyesinden söz edeceksek, HDP için söz edebiliriz. HDP, Türkiyelileşme yolunda önemli bir adım attı. Bundan sonra çok önemli bir sınava girecek.


Türkiyelileşmeyi, çoğulculaşmayı gerçekten kurumsallaştırabilirse, ülke kazanır. Kürt siyasetine kilitli halde devam ederse, MHP’nin belirli bir oy oranında kilitlendiği gibi o da orada kalır. Halbuki bizim yeniden ‘biz’ olmaya ihtiyacımız var. Bu dört partinin zihin değişimine ihtiyacı var.

KONDA SON ANKETİNDE SEÇİM SONUÇLARINI NASIL VERMİŞTİ?

KONDA’nın 30-31 Mayıs tarihlerinde, 30 ilde toplam 3 bin 543 kişiyle yüz yüze görüşerek gerçekleştirdiği araştırmada AK Parti’nin oy oranı yüzde 41, CHP’nin yüzde 27.8, MHP’nin yüzde 14.8; HDP ise yüzde 12.6 idi.

Günün Önemli Haberleri