S-400'ün ilk parçaları Türkiye'de

Abone ol

Türkiye'nin, Rusya'dan sipariş ettiği S-400 hava savunma sisteminin çok önemli bazı küçük parçalarını teslim aldığı bildirildi.

ABD'nin F-35 uçakları üzerinden Türkiye'ye şantaj uyguladığı Rus yapımı S-400 hava savunma sisteminin çok önemli bazı küçük parçalarının  teslim alındığı bildirildi.

Yeni Şafak'ın haberine göre, Türkiye'nin kendi ulusal çıkarları ve güvenlik tedbirleri kapsamında satın almak istediği S-400 hava savunma sistemi, ABD ile ilişkileri doğrudan etkilemeye devam ediyor.

ABD tarafından 'henüz geri dönülmeyecek noktada değiliz' yaklaşımı, Türkiye'nin bazı adımlarının ardından yerin 'ani ve sert kararlara' bıraktı.

Türkiye'nin parasının bir kısmını çoktan ödediği ve en başından itibaren içerisinde bulunduğu "F-35" projesinde ABD'nin son dönemlerdeki adımları nedeniyle 'dışarıda kalma' ihtimali giderek kuvvetlenen bir ihtimal olmaya başladı.

"Türkiye S-400 alımından vazgeçene kadar..."

ABD Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, F-35 uçaklarıyla ilgili tüm eğitim teçhizatının ve diğer malzemelerin Türkiye'ye gönderimi durduruldu. Pentagon sözcüsü, kararın "Türkiye, S-400 alımından vazgeçtiğine dair, hiç yanlış anlaşılmaya yer vermeyecek nitelikte bir karar alana kadar" geçerli olacağını bildirdi.

Bu, ABD'nin F-35 uçaklarının Türkiye'ye teslimatını durdurmak için attığı ilk somut adım olarak öne çıktı. Aynı günlerde ABD'li kimi kaynaklar, "Türkiye'nin ABD'de bulunan pilotlarına verilen F-35 eğitiminin durdurulduğunu" iddia etse de bu haber Pentagon kaynaklarınca 'şimdilik' yalanlandı.

İlk parçalar Türkiye'ye ulaştı

ABD'nin kamuoyunun önünde yaptığı tehditkar açıklamalar ve kısmi engellemelere karşı Türkiye'nin de S-400 konusunda önemli adımlar attığı öğrenildi.

Güvenlik kaynakları, S-400 ile ilgili bazı ekipmanların geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye teslim edildiğini iddia etti.

Kaynaklar, söz konusu parçaların fırlatıcı araç, radar ve benzeri büyük parçalar olmadığını, ilk teslim alınan parçaların entegrasyon için gerekli, küçük ama önemli parçalar olduğunu bilgisini paylaştı.

Günün Önemli Haberleri