Rus uzmanlar: 'Arafat doğal nedenlerden öldü'

Abone ol

Rus adli tıp uzmanları eski Filistin lideri Yaser Arafat'ın radyasyon zehirlenmesinden değil, doğal nedenlerden öldüğünü açıkladı.

Rus adli tıp uzmanları eski Filistin lideri Yaser Arafat'ın radyasyon zehirlenmesinden değil, doğal nedenlerden öldüğünü açıkladı.

Rus uzmanların gerçekleştirdiği soruşturma, 2012 yılında Arafat'ın kalıntıları üstünde yapılan üç soruşturmadan biriydi. Arafat 2004 yılında 75 yaşında Paris'te ölmüştü.

Geçen ay İsviçreli bilim insanları yüksek oranda polonyum keşfettiklerini açıklamış; ama bunun Arafat'ın ölümüne neden olup olmadığına karar veremediklerini söylemişti.

Fransız adli tıp uzmanları tarafından yapılan bir araştırmada da eski Filistin liderinin zehirlenmediği kanısına varılmıştı.

Ramallah'ta yemek yediği sırada hastalanan Yaser Arafat bundan haftalar sonra Fransa'da hastaneye yatırılmış, ve burada ölmüştü.

Ciddi bir kan hastalığı geçirdiğine kanaat getirilen Arafat 28 Kasım 2004 tarihinde inme geçirip hayatını kaybetmişti. Ama eşi Suha'nın isteği üzerine otopsi yapılmamıştı.

Ama 2012 yılında El Cezire televizyon kanalının yaptığı bir araştırmada İsviçreli uzmanların Arafat'ın kişisel eşyalarında yüksek seviyede polonyum-210 bulduğunu yayınlanmasıyla Suha Arafat da eski eşinin mezarının açılmasını istemişti.

Fransa da bunun üzerine resmi cinayet soruşturması başlatmıştı.

Geçen ay Lozan'da bulunan Vaudois Üniversitesi Hastanesi'den yayınlanan raporda bulguların, uzun süredir birçok Filistinli tarafından inanılan teori olan, zehirlenmiş olduğu görüşünü "orta düzeyde" desteklediği belirtilmişti.

Rus Federal Tıp-Biyoloji Kurumu (FMBA) başkanı Vladimir Uiba soruşturma üzerine yaptığı açıklamada "Yaser Arafat radyasyondan değil, doğal nedenlerden öldü." dedi.

Filistin'in Moskova Büyükelçisi Faid Mustafa ise eski Filistin liderinin ölümüne dair soruşturmaların devam edeceğini söyledi.

Günün Önemli Haberleri