Profesörler sürgüne isyan etti

Abone ol

DPÜ'de neler oluyor? 5 profesör sürüldü. Soluğu YÖK ve savcılıkta aldılar.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) öğretim üyesi 2 profesör, Rektör Prof. Dr. Güner Önce hakkında ''görevini kötüye kullandığı'' iddiasıyla İl Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Yine aynı iddiayla 3 profesörün de Eskişehir Bölge İdare Mahkemesi ile YÖK'e başvurdu. Üniversite yönetiminin aldığı karar doğrultusunda DPÜ'de görev yapan öğretim üyelerinden Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yamık hakkında iki soruşturma, Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aygün Attar hakkında bir soruşturma açıldı.

Rektör seçiminde aday olan eski Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Göktay Ediz Emet ilçesindeki meslek yüksekokuluna, Eski Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve eski Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hayri Dayıoğlu Altıntaş ilçesindeki meslek yüksekokuluna, Prof. Dr. Hüseyin Mısırdalı da Gediz ilçesindeki meslek yüksekokuluna görevlendirildi.

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yamık, yaptığı açıklamada, kendisi hakkında rektörlük tarafından açılan soruşturmaların mesnetsiz ve hiçbir dayanağı olmadığını ifade ederek açılan ilk soruşmada suçsuz olduğunun anlaşıldığını söyledi.

İlk soruşturmanın sonuçlanmasının ardından yeni bir soruşturma ile karşı karşıya kaldığını savunan Prof. Dr. Yamık, şöyle konuştu: ''Hiçbir dayanağı olmayan nedenlerden dolayı hakkımda soruşturmalar açıldı. Sanırım bu açılan soruşturmaların altında dekanlık görevimden istifa etmemem yatıyor. Bunların hepsi bir yıldırma politikasıdır. Rektör Prof. Dr. Güner Önce yaptığı uygulamayla görevini kötüye kullanmıştır.

Ben de hakkımı hukuki zeminde aramak için Rektör Prof. Dr. Önce hakkında İl Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundum.'' Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aygün Attar da hakkında mesnetsiz iddialarla soruşturma açılarak mağdur edildiğini ileri sürerek, Rektör Prof. Dr. Önce hakkında ''görevi kötüye kullandığı'' iddiasıyla Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduğunu bildirdi.

ESKİŞEHİR BÖLGE İDARE MAHKEMESİNE BAŞVURDULAR

''Hukuki ve akademik olmayan şekillerde ilçelere görevlendirme adı altında sürgüne tabi tutulduklarını'' öne süren, rektör adaylarından eski Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Göktay Ediz, eski Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve eski Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hayri Dayıoğlu ve Prof. Dr. Hüseyin Mısırdalı'nın da yürütmenin durdurulması için Eskişehir Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurduğu bildirildi.

Eski Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Göktay Ediz, şubat ayında yapılan rektör seçimlerinde aday olduğunu anımsatarak hukuki ve akademik olmayan şekilde yapılan görevlendirmenin aday olmasından kaynaklanmış olabileceğini savundu. Haklarını hukuki zeminde arayacaklarını belirten Prof. Dr. Ediz, ''ilçelere uyduruk gerekçelerle görevlendirilen diğer profesör arkadaşlarımız yardımcı doçent olan müdürlerinin altında görev yapacaklar. Güz dönemi ders görevlendirmeleri yapılan hocalarımızın dersleri bile ellerinden alındı.

Bu bir görevi kötüye kullanmadır ve durumu YÖK'e de bildirdik. Sanırım hepimizin başına gelen olayın nedeni rektörlük seçimlerinde muhalif olmamız'' dedi. Prof. Dr. Hüseyin Mısırdalı da 39 yıllık öğretim üyesi olduğunu bu uygulamanın kendisini çok incittiğini ifade etti.

''SEÇİMLERLE ALAKASI YOK''

DPÜ Rektörü Prof. Dr. Güner Önce ise profesörlerin bazı ilçelerdeki meslek yüksekokullarına görevlendirilmelerinin ''ihtiyaç doğrultusunda olağan ve yasal'' olduğunu söyledi. Meslek yüksekokullarında profesörlerin açılacak bölümlerle ilgili fizibilite çalışmaları için 1 yıl süre ile geçici olarak görevlendirildiğini ifade eden Prof. Dr. Önce, ''bu görevlendirmeler sürgün niteliği taşımıyor. Görev misyonu gereği, profesörlerimiz bu görevden kaçmamalıdır.

Üniversitenin daha da gelişmesi için çalışmalar yapıyoruz. Görevlendirmelerin kesinlikle rektörlük seçimleriyle alakası yoktur'' diye konuştu. Prof. Dr. Önce, hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusuyle ilgili olarak da sadece iddialar üzerine 2 profesör hakkında soruşturma açıldığını ifade ederek suç duyurusunda bulunmalarının hukuki hakları olduğunu, ancak yapılan davranışın etik olmadığını sözlerine ekledi.

Günün Önemli Haberleri