Petrol Kartalları

Abone ol

Türkiye'deki petrol çalışmaları neden engellendi?

Kara altın uğruna dünyayı kan gölüne çevirip, kanla yeni haritalar çizmek, mazlum halkları sefalete sürüklemek, dünün mirasıydı. “Bir damla petrol bin damla kandan iyidir” sözünü Churchıl 1936 yılında İngiliz Avam kamarasında söylemişti. İşte şimdi hemen yanı başımızda binlerce insanın ölümüne neden olan, Afrika'da, Sudan'da, Ruanda'da insanların açlığından sorumlu petrol, bundan 70 yıl önce Türkiye'de de sahnedeydi.

Ülkelerin neft için birbirine girdiği ilk yıllardı. Cevdet ve dostları, Mihayloviç ile Jean Pier eli kanlı politikacılara karşın insan kalınabileceğine ve tüm kin tohumlarına rağmen insan sevgisinin ne denli güçlü olabileceğine inanıyordu. 1935 yılında Amerika'nın buhran günleri sürüyordu. Cevdet, New York'ta petrol mühendisliği eğitimi almış, Amiral Chester'ın Petrol şirketinde çalışmaktaydı. Babasını Çanakkale Savaşı'nda kaybetmiş genç adam, New York'ta memlekete dönüş günlerinin hayali ile yaşıyordu. Amerika amansız bir komünist avına başlamıştı. Bu üç adam kâh New York'ta kâh Texas'da gözü Ortadoğu petrollerinde olan Amerikan şirketinde olmaktan büyük rahatsızlık duyuyordu. Genç Türkiye Cumhuriyetinden gelen haberle, kartallar Raman'a doğru kanat çırpmaya başladı.

Anadolu’da bin dokuz yüz otuzlu yıllarda başlayan ancak sürekli engellenen petrol çalışmalarını kimler ve neden başarısız olmasını istiyordu? Bu güç savaşını kimler kazandı? Biri Türk üç genç Amerika’dan Anadolu’ya geldiklerinde sadece zorlu iklim şartları ve yaklaşan ikinci dünya savaşıyla gelen yokluklarla mücadele etmediler. Evet, mücadeleleri zorluydu ancak onlar cesur kartal gibiydiler. Elbette onların da aşkları vardı ama aşkları inandıkları görevlerinin, kara altının gölgesinde kalacak mıydı?

Müjgan Tekin’i, yoğun araştırma gerektiren iddialı televizyon metinlerinden ve ilk romanı Çöldeki Balıklar’dan tanıyoruz. Petrol Kartalları romanı, Çöldeki Balıklar’da ilk işaretini veren ve genç kuşak romancılarımızda az rastlanan ‘gerçekçilik’ özellikleri taşıyor. Petrol Kartalları,“Romancılar, bugünün anlatıcılarıdır” sözünü değiştiren; geçmişimizle bugünümüzün hesabını yapan ve geleceği düşündürten bir roman. Çünkü yakın tarih için ‘Üçüncü Dünya Savaşı’nı dillendirenlere bugünden cevap veriyor, olası sebeplerini gösteriyor.


Günün Önemli Haberleri