Paradise belgeleri nedir? Cennet belgelerinde kimler var?

Abone ol

Paradise Belgeleri ya da Türkçe ismiyle cennet belgeleri Panama belgelerinden sonra dünyayı sallayan ikinci büyük olay. Paradise belgelerinde dünyanın en zengin isimleri var. İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ve Trump'ın bir bakanı da listede.

Paradise Papers - Paradise Belgeleri olarak adlandırılan milyonlarca yeni belge, dünyanın en güçlü ve zenginlerinin vergi cennetlerindeki yatırımlarına ilişkin sırları açığa çıkardı. Kamuoyuna sızan belgelerde, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in bazı offshore yatırımlarına ilişkin ayrıntılar var.

Belgeler, ABD Başkanı Donald Trump'ın kabinesinden Ticaret Bakanı Wilbur Ross'un ABD'nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımları uygulamakla yükümlü olan bir şirkette de hissesi olduğunu gösteriyor.

Cennet (Paradise) Belgeleri : Paradise Papers (Cennet Belgeleri) 13.4 milyon belgeden oluşuyor. Belgelerin çoğunun kaynağı, offshore yatırım alanındaki önde gelen bir firma. Geçen yılki Panama Belgeleri'nde olduğu gibi bu belgeler de Alman gazetesi Süddeutsche Zeitung tarafından elde edildi ve Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) ile paylaşıldı.

İngiltere kraliçe ile sallandı : Kraliyet ailesinin varlıklarını yöneten Lancaster Dükalığı'nın, Kraliçe'nin fonlarından 13 milyon doları Cayman Adaları ve Bermuda'da offshore yatırım olarak kullandığı ortaya çıktı.

Kraliçe'nin işlemlerinde herhangi bir yasadışılık iddiası getirilmiyor. Kraliçe'nin vergi kaçırdığına ilişkin bir suçlama da yok. Ancak kraliyet ailesinin offshore yatırım yapmış olması, ülkede tartışma başlattı.

Kraliçe'nin İngiliz rent-to-buy (önce kirala, sonra satın al) şirketi Brighthouse'da da küçük yatırımları olduğu görüldü. Brighthouse daha önce 17.5 milyon sterlin borçla batmış, yoksulları sömürmek ve 6 bin kadar insanı işlerinden etmekle suçlanmıştı.

Lancastar Dükalığı yetkilileri, fonlarla ilgili kararların kendilerini bağlamadığını, Kraliçe'nin ise kendi adına yapılan yatırımlarla ilgili bilgi sahibi olmadığını söyledi. Oysa şirket daha önce yaptığı açıklamada "Kraliçe'nin itibarını zedeleyecek tüm eylemlerden" kaçınacağı sözünü vermişti.

Paradise Belgeleri'nde, Premier League'in iki kulübü Arsenal ve Everton'ı ilgilendiren önemli bir bilginin yer aldığı ortaya çıktı.  Geçtiğimiz yılın şubat ayında İranlı iş insanı Moshiri, Arsenal'daki %15'lik hissesini ortağı Usmanov'a satarak, bu satıştan elde ettiği parayla Everton hisselerinin %49.9'luk kısmını almış ve Merseyside ekibinin en büyük hissedarı olmuştu. Paradise Belgeleri'nde ise, Moshiri'nin Usmanov'a sattığı %15'lik Arsenal hissesinin, aslında bizzat Usmanov'a ait olduğu ve bu payın Moshiri'ye aitmiş gibi gösterildiği iddia ediliyor. Bir diğer deyişle, geçtiğimiz yıl Arsenal hisselerine ilişkin iki milyarder arasında yapılan satışın göstermelik olduğu ve Usmanov'un, ortağı Moshiri aracılığıyla Everton'ı yönettiği öne sürülüyor.

Usmanov ve Moshiri tarafından off-shore ülkelerde ortaklaşa kurulan paravan şirketlerin finansal raporlarına dayandırılan bu iddianın gerçek olması hâlinde hem Arsenal hem de Everton kulüplerinin başı ağrıyabilir. Zira Premier League'in kurallarına göre, bir kulüpte en az %10'luk hisseye sahip bir kişinin başka bir kulüpte hisse sahibi olması yasaklanmış durumda.

İngiltere Futbol Federasyonu'nun eski başkanlarından Greg Dyke, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Eğer bu belgeler doğruysa, eminim ki Premier League yönetimi kendi soruşturmasını başlatacaktır." ifadelerini kullandı. İngiltere Gölge Kabinesi Kültür Bakanı Tom Watson da Premier League yönetimine hitaben bu konuda harekete geçilmesi için dilekçe yazacağını söyledi.

Bu sezon saha içinde aldığı sonuçlarla taraftarlarını hayal kırıklığına uğratan Arsenal 6, Everton ise 15. sırada yer alıyor.

Günün Önemli Haberleri