Oyak'tan sonra otomotiv devi Tofaş da üretime 2 hafta ara veriyor! İşte kararın nedeni

Abone ol

Otomotiv devlerinden Tofaş, yaşanan küresel elektronik bileşen (mikroçip) tedarik sorunu nedeniyle üretime iki hafta ara vereceğini duyurdu.

Oyak Renault, elektronik bileşen eksikliği nedeniyle üretime ara vermek zorunda kalmıştı. Açıklamada, "Oyak Renault olarak 15-22 Mart tarihleri arasında üretime kısa bir ara vereceğiz" açıklamasında bulunmuştu.

Oyak Renault'tan sonra, otomotiv devlerinden Tofaş'tan da aynı karar geldi. Tofaş, yaşanan küresel elektronik bileşen (mikroçip) tedarik sorunu nedeniyle üretime iki hafta ara vereceğini duyurdu.

Şirket KAP’a yaptığı açıklamada, “Bünyesinde söz konusu mikroçiplerin kullanıldığı bazı parçaların yurtdışından tedarik ve teslimat süreçlerindeki aksamalar sebebiyle 19 Mart 2021 akşamı mesai bitiminden 5 Nisan 2021 tarihine kadar iki hafta süreyle fabrikamızda üretim faaliyetlerine ara verilecektir” dedi.

Açıklamaya göre, kararın etkilerinin asgari seviyede tutulması amacıyla, üretime ara verilen süre içerisinde üretim tesislerinin bazı periyodik bakım çalışmaları gerçekleştirilecek. Şirketin üretim dışında kalan operasyonları faaliyetlerine devam edecek.


Tofaş'ın kararı sürpriz oldu

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, Tofaş'ın üretimi durdurma kararının bir sürpriz olduğunu söyledi.  Kanca, "Tofaş'ın üretimi durdurma kararı beklenen bir durum değildi. Sektörel olarak bazı firmaların hammadde ve parça tedariğinde sıkıntı yaşadığını biliyorduk ama bugüne kadar gelebilmişlerdi. Bunun devam edeceğini düşünüyorduk. Tofaş'ın bu kararı sürpriz oldu bizim için. Bu sürpriz karar şu ana kadar kısmi sorunlu devam eden üreticilerinde benzer bir çözüme gidebileceğini gösteriyor" dedi. 

Koronavirüs bitmeden sorun bitmez

Sorunun sadece çip eksikliği olmadığını belirten Kanca, "Genel anlamda bir işleyiş sorunu var. Pandemi öncesi döneme kadar düzgün işleyen dünya ticareti ve otomotiv tedarik zincirinde kopmalar var. Son bir kaç ayda çip, konteyner yokluğu, çelik, sac gibi hammaddelerde yaşanan temin sorunu üretimi durduran faktörler arasında. Covid-19 sorunu tam bitmeden bu sorunlar devam edecek gibi gözüküyor" değerlendirmesinde bulundu.

Tek sebep tedarik sorunu değil

Bu tedarik sorunlarının fabrika kapanmaları için tek sebep olmadığına değinen Kanca şöyle devam etti: Bu kapanmaların başka bir sebebi de piyasa. Türk otomotiv sanayinin en büyük pazarı Avrupa Birliği. Üretimimizin yüzde 75'ini neredeyse Avrupa'ya gönderiyoruz. Ocak, Şubat aylarında rakamlara baktığımızda bir önceki seneye göre yüzde 20 civarında bütün Avrupa'da düşüş var. Bu düşüşler varken otomotiv sektörünün normal zamanlardaymış gibi üretim yapması da beklenemez. Bu kapanmaların arkasında yatan önemli sebeplerden birisi de bu pazardaki sorun"

Maliyeti artırıyor

Bu kapanmalardan ve verilen aralardan birçok insanın olumsuz etkileneceğini belirten Kanca, "Otomotiv sektöründe planlar uzun vadeli yapılır ve her şey buna göre ayarlanır. Bu kapanmalarla beklenmedik şekilde çalışanların bir kısmının izne gönderilmesi söz konusu olacaktır. Sadece bu iki firma değil yurtdışındaki firmalardan da gelen sipariş azaltmaları çalışanların izne gönderilmesi anlamına geliyor. İkincisi, üretim planlaması yapılırken bir kapasite planlaması yapılıyor ve siparişler buna göre alınıyor. Gerek yurtiçi gerek yurtdışından gelen sipariş azaltmaları, üretim durdurmaları yüzünden fabrikalarımızın kapasite kullanımları düşüyor. Bu da maliyetlerin artmasına sebebiyet veriyor. Üçüncü bir problemde, herşey normal gidecekmiş gibi hammadde alan tedarikçilerin stokları şişiyor, maliyetleri artıyor. Üretime tekrar dönüldüğü zaman bunun ekstra bir maliyeti oluyor" dedi. 

Günün Önemli Haberleri