Onyomani nedir? Alışveriş bağımlısı olabilirsiniz belirtilerine bakın

Abone ol

Dürtüsel bir hale gelen alışveriş yapma isteğinin, kontrol altına alınamaması durumu onyomani olarak tanımlanır. Alışveriş bağımlılığı sigara ve alkol kadar etkili.

Etiketli giysiler dolabınızın çoğunluğunu oluşturuyor ve siz alışveriş yapmak için karşı konulmaz bir dürtü hissediyorsanız alışveriş bağımlısı (Onyomani) olabilirsiniz. Özellikle de hiç ihtiyacınız olmayan bir ürün için bile uykularınız kaçıyor, bedeninize uymadığı halde her ürünü almak için bütçenizi sarsacak kararlar alıyorsanız bu bağımlılık ilerliyor anlamına gelebilir. Alışveriş bağımlılığının sigara ve alkol bağımlılığı kadar tehlikeli olduğuna dikkat çeken Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nin kurucusu Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, onyomaniyi anlattı.

Alışveriş bağımlısı mıyım?
Dürtüsel bir hale gelen alışveriş yapma isteğinin, kontrol altına alınamaması durumu onyomani olarak tanımlanır. Çoğu zaman kişiler, takıntılı bir şekilde alışveriş yapmayı düşünürler, tüm bu süreç ihtiyaca bakılmaksızın kontrolsüzce para harcama ve zihni para harcama düşüncesiyle meşgul etme şeklinde ilerler. Bu düşünce o kadar yoğun olur ki, kişi kendini bütçesinin çok üstünde bir harcama yaparken bulabilir.

Statü, cinsiyet ve yaş fark etmeksizin herkeste görülebilen bu durum, kişinin bilinci dışında gerçekleşir. Bu nedenle tıpkı alkol ve sigara bağımlılığı kadar tehlikeli bir bağımlılıktır.

Alışveriş bağımlılarının profili
* Kişi özellikle de mutsuz, sıkkın ve kızgın olduğu durumlarda alışverişe başvurur,
* Alışveriş yaparken kendini çok mutlu ve keyifli hisseder,
* Alışveriş sonrasında ise mutluluk yerini, üzüntüye keyif yerini, pişmanlığa bırakır,
* Özellikle de paranın miktarı arttıkça pişmanlık duygusu da o kadar artar,
* Dışarıda sosyal bir ortamda vakit geçirmek yerine alışveriş yapmayı tercih eder,
* Hiç giyemeyeceği kıyafetleri dahi sırf dolabında olsun diye satın alır.

Alışveriş bağımlılığı nasıl tedavi edilir?
Çoğu zaman kişinin kendindeki bu durumu fark etmesi zordur. Ancak yaptığı alışverişler yakınlarını da rahatsız etmeye başladığında bunun önlenemez bir yola girdiğini fark eder. Bu noktada uzman birinden yardım almak çok önemlidir. Tedavi genellikle psikoterapi, ilaç tercih edilir. Bağımlılığın seyrine göre ikisi bir arada kullanılabilir.

Günün Önemli Haberleri