Ömer Nasuhi Bilmen için anma töreni

Abone ol

Büyük İslam alimi Ömer Nasuhi Bilmen, Üsküdar'da anıldı

Büyük İslam alimi Ömer Nasuhi Bilmen, vefatının 40. yılında Üsküdar'da anıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğünce, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezinde düzenlenen panelde konuşan Kültür Müdürü Hüseyin Öztürk, anma programını düzenlemelerinin amacının, unutulmuş değerlerin hatırlanmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Öztürk, herkesin Bilmen'in ilmihalini okuduğunu belirterek, ''Onun eserleri bizlere yön vermiştir. Bizlere iyi bir insan olma yolunda rehberlik etmiştir. Onlar bizim en önemli değerlerimiz'' dedi.

Bilmen'in, çok zor dönemlerde müftülük ve Diyanet İşleri Başkanlığı yaptığını kaydeden Öztürk, ''İnşallah bundan sonra da böyle insanlar yetişir ve bizlere ışık tutar'' diye konuştu.

İstanbul Üniversitesi Türk-İslam Düşünce Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mahmud Kaya da Bilmen'in öğrencisi olduğunu, öğrencilik yıllarında evine giderek, ona fıkıh alanında çeşitli sorular sorduğunu anlattı.

Bilmen'in 1908'de İstanbul'a geldiğini belirten Kaya, ''Talebelik dönemimizde fıkıh literatürü ile ilgili bilgileri bize o aktarırdı. Bilmen, Cumhuriyet döneminde harf inkılabından sonra Osmanlı ulemalarından kalemi elinden bırakmayan birkaç kişiden biriydi. Diğer ulema yazmadı ama Bilmen hep yazdı'' dedi.

Kaya, Bilmen'in ''Hukuk-ı İslamiyye ve Istılahat-ı Fıkhıyye Kamusu'' adlı eserinin, hukuk tarihinin klasikleri arasında yer aldığını dile getirdi.

Fatih Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet İpşirli de Seyyid sülalesi ve ulemadan olan bir aileye mensup olan Bilmen'in, Erzurum'un Ilıca ilçesine bağlı Salasör köyünde 1883'te doğduğunu söyledi.

İlim dünyasının ittifakla kabul ettiği büyük bir İslam alimi olan Bilmen'in, ilmini eserleriyle ispat ettiğini belirten İpşirli, Bilmen'in, Osmanlı devrinde medreselerde okuduktan sonra Cumhuriyet devrini de idrak etmiş bir Osmanlı efendisi olduğunu kaydetti.

Bilmen'in, İslam ilminin, irfanının ve kültürünün bugünkü nesillere intikalinde büyük hizmeti geçmiş kişilerden biri olduğunu ifade eden İpşirli, Bilmen'in, İslami ilimleri ana kaynaklarından alıp kelimeleri Kur'an-ı Kerim lisanından neş'et eden bir Türkçe ile halka sunduğunu dile getirdi.

Panel sonrasında ''Portreler Galerisi: Ömer Nasuhi Bilmen'' başlıklı belgesel filmin gösterimi yapıldı.

Anma etkinliği kapsamında, ''Ömer Nasuhi Bilmen'in Kitapları'' konulu bir de sergi açıldı.

Günün Önemli Haberleri