Ömer Çelik ve Say Vu bir arada!

Abone ol

Çin'de Türk Kültür Yılının açılış galası için Pekin'e gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Çin Kültür Bakanı Say Vu ile bir araya geldi.

Çelik, bakan ile görüşmesinde Çin'de geçen hafta yapılan yönetim değişikliğini tebrik ettiğini belirtti.

Türkiye'de geçen yıl Çin Kültür Yılı'nın çok başarılı geçtiğini hatırlatarak, bu yıl da Çin'de başlayacak Türk Kültür Yılı'nın başarılı geçmesini ümit ettiklerini söyledi.

Ömer Çelik, Türkiye'de bugün Nevruz Bayramı olduğunu hatırlatarak, "Çin'de Türk Kültür Yılı'na güzel bir günde başlıyoruz" ifadelerini kullandı. "Bu vesileyle İpek Yolu'nun başladığı yerden İstanbul'a kadar büyük bir mesaj vermiş olacağız" diyen Çelik, Türk Kültür yılını bu akşam gösterişli bir gösteriyle açacaklarını ifade etti.

Çin'in yurt dışına çok sayıda öğrenci gönderdiğini belirten Çelik, yurt dışındaki üniversitelerin tanıtımı için düzenlenen fuarlarda KKTC üniversitelerinin katılmasına izin verilmesi halinde çok mutlu olacaklarını söyledi.

İzmir'in EXPO 2020 için aday olduğunu hatırlatan Çelik, bu anlamda İzmir'in seçilmesi halinde Çin'in özel tanıtımı için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

Çelik, Çin ziyareti öncesi Bakanlar Kurulu'nda iki ülkenin kültür merkezi açılması yönünde imzaların atıldığını belirterek, kısa zamanda Pekin'de Yunus Emre Kültür Merkezi'ni açmak istediklerini vurguladı.

ORTAK TARİH VURGUSU

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Çin'in 3 bin yıllık kültürü ve tarihi temsil ettiğini, Türkiye'nin bu anlamda Çin'in dünya tarihinin önemli bir parçası olduğunu belirtti. Çelik, Türk tarih metinlerinde Çin'den, Çin tarih metinlerinde de Türklerden çok bahsedildiğinin altını çizerek, iki ülkenin de tarihlerini Batılı tarihçilerden öğrendiğini söyledi.

"Ortak tarihimizi bir arada yazmalıyız" diyen Çelik, bu anlamda "oryantalistlerin aradan çıkarılması gerektiğini" söyledi.

Çelik, Türk Kültür Yılı'nın açılışıyla çeşitli Çin şehirlerinde etkinlikler yapılacağını kaydetti.

Çinli turistlerin Türkiye'yi ziyaret etmesini çok önemsediklerinin altını çizen Çelik, "İpek Yolu'nun başladığı yerden, bittiği yere Çinlileri bekliyoruz" dedi.

Çelik, Çin'in yeni devlet başkanı Şi Cinping'in başkan yardımcısıyken Türkiye ziyareti yaptığını bu ziyaretinde İzmir'in EXPO 2020'ye ev sahipliği yapması için destek vereceğini söylediğini hatırlatarak, "Biz bu desteği başkan olmasının ardından da bekliyoruz" diye konuştu.

"Biz tek Çin politikası temelinde ilişkilerimizi her alanda ileri götürmek istiyoruz diyen" Çelik, Kültür ve Turizm alanında tüm işbirliklerine açık olduklarını sözlerine ekledi.

ÇİN KÜLTÜR BAKANI SAY

Çin Kültür Bakanı Say Vu, Kültür Bakanı Çelik'e ilişkilerin gelişmesi için yaptığı katkılardan ötürü teşekkür ederek, Türkiye'nin dünyanın en eski medeniyetlerinden ve köklü tarihlerine sahip ülkelerinden olduğunu vurguladı.

Türkiye ile Çin arasında kültürel ilişkilerin gelişimin stratejik işbirliğine de olumlu etkisi olduğunu vurgulayan Say, 2012'de Türkiye'de "Çin Kültür Yılının" başarıyla tamamlandığını kaydetti.

Say, Türkiye'deki Çin Kültür yılından aktif bir sonuç alındığının altını çizerek, bu vesileyle iki halk arasında karşılıklı anlayış ve dostluğun güçlendiğini söyledi.

Çin'deki "Türk Kültür Yılına çok önem verdiklerini" kaydeden Say, küreselleşen dünyada İpek Yolu'nu daha da canlandırmak istediklerini belirtti.

Say, Türkiye'den daha fazla öğrenci beklediklerini, iki ülke öğrencilerinin kültürel anlamda da ilişkilere katkısına dikkati çekti.

Türkiye'nin dünyadaki en güzel turist destinasyonlarından olduğunu vurgulayan Say, kendisinin de Türkiye'ye gittiğini ve şahsen reklamını da yaptığını sözlerine ekledi.

Çelik, akşam başkent Pekin'de Türk Kültür Yılı'nın açılış galasına katılacak.

Günün Önemli Haberleri