Öcalanın sevgilisi yine kaçtı

Abone ol

Üç aydır Almanya’da tutuklu olan Rozerin kod adlı Ayfer Kaya serbest kaldı. Sebep ise...

Kırmızı Bülten’le aranırken, 2 Mart’ta Avusturya’dan Almanya’ya geçerken yakalanıp tutuklanan “Rozerin” kod adlı PKK’lı Ayfer Kaya’nın geçen hafta içinde serbest bırakıldığının ortaya çıkması tartışmaya yol açtı. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, iadeye ilişkin ek dosyanın gönderilmemesi nedeniyle Kaya’nın serbest bırakıldığına ilişkin iddiaları reddederek, “İstenen dosyayı zamanında Alman makamlarına ulaştırdık” dedi.

Parmak izinden anlaşıldı

Öcalan’ın Suriye’den çıktıktan sonra Yunanistan ve İtalya üzerinden Kenya’ya kaçışı sırasında kendisine tercümanlık yapan “Rozerin” kod adlı PKK’lı Ayfer Kaya, daha sonra ortadan kaybolmuştu. 2 Mart’ta Avusturya’dan Almanya’ya geçerken yakalanan Kaya, gözaltına alınmıştı. Kaya’nın kendisinin aranan kişi olmadığını ileri sürmesi üzerine Alman İnterpolü Türk İnterpolüyle temasa gecmiş ve Ayfer Kaya’nın parmak izleri ve fotoğrafları Almanya’ya gönderilmişti.

Geçen hafta bırakıldı

Parmak izleri ile fotoğrafların örtüşmesi üzerine Alman Tranustein Bölge Mahkemesi, Kaya hakkında tutuklama kararı vermişti. Üç aydır Münih’teki Neudeck Cezaevi’nde kalan Kaya’nın geçtiğimiz hafta içerisinde serbest bırakıldığı ortaya çıktı.

Şahin topu Dışişleri’ne attı

Kaya’nın, Türkiye’nin iadeye ilişkin ek dosyayı zamanında göndermemesi nedeniyle serbest kaldığı iddialarının sorulduğu Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, “Biraz önce genel müdürle görüştüm. Epey olmuş, biz o dosyayı göndereli. Gazetede görünce ben de şaşırdım. Çünkü daha önce gönderildiğini biliyorum” diye konuştu. Şahin, “Biz, direkt göndermiyoruz, Dışişleri kanalıyla gönderiyoruz. Dışişleri açısından olayı takip etmek lazım. Dışişleri de acaba varması gereken yere dosyayı göndermiş mi? Bir de o açıdan test etmek gerekir” dedi.

Adalet Bakanı Şahin’in topu Dışişleri Bakanlığı’na atmasına karşılık sonradan yapılan yazılı açıklamada belgelerin iletildiği bildirildi. Adalet Bakanlığı’nın açıklamasında 1 Haziran 2008 tarihine kadar gönderilmesi talep edilen ek bilgilerin, Berlin Büyükelçiliği tarafından 30 Mayıs 2008 tarihli nota ekinde Alman makamlarına iletildiği belirtildi.

Dışişleri: Zamanında gitti

Dışişleri Bakanlığı ise işlemlerin gün be gün takip edildiğini ve belgelerin Alman makamlarına zamanında teslim edildiğini belirtti. Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili şunları söyledi: “Dosyalar gün be gün Alman makamlarına iletildi. En son Alman makamlarının istediği ilave belgeler de iletildi. Hafta başında mahkemenin serbest bırakma kararı aldığı anlaşılıyor. Prosedür olarak, Almanya Devlet Bakanlığı kararı Adalet Bakanlığı ile Berlin Büyükelçiliğine gönderiyor. Berlin Büyükelçiliği Hukuk Müşavirliği ile Adalet Bakanlığı’nın eşgüdüm içerisinde yapacağı değerlendirmelerin ardından gerekli adımlar yine atılacaktır.”

İç hukuk engeli

Öte yandan, Adalet Bakanlığı, Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi’ne göre iade anlaşması bulunan Almanya’ya 45 günlük yasal süre içinde Kaya’nın iade dosyasını göndermesine rağmen, Kaya’nın Alman iç hukukuna göre Türkiye’ye iade etmediği ileri sürüldü.

Günün Önemli Haberleri