Obeziteden bir zarar daha!

Abone ol

Doç. Dr. Fulya Akın, obezitenin yaygınlaşmasının, diyabet hastalığının görülme sıklığını artırdığını bildirdi.

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrin Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Fulya Akın, yaptığı açıklamada, diyabetin, pankreasın besinlerin enerjiye çevrilebilmesi için gereken insülini üretmemesi ya da üretilen insülinin gerektiği gibi kullanılamaması sonucu ortaya çıkan bir hastalık olduğunu söyledi.

Bu oluş şekillerine göre diyabetin ''Tip 1'' ve ''Tip 2'' olarak ikiye ayrıldığını, ilk grup diyabetin her yaşta ortaya çıkabildiğini ifade eden Akın, ikinci tür diyabetin ise son yıllara kadar 40 yaş üzeri hastalığı olarak bilindiğini dile getirdi.

Akın, özelikle Tip 2 diyabetin, hareketsiz yaşam ve artan obeziteyle birlikte görülme yaş aralığının aşağı çekildiğini, bununda toplumda diyabet görülme sıklığını artırdığını belirterek, şöyle konuştu:

''Tip 2 diyabetini daha yaşlı insanlarda görebiliyorduk. Şimdi ise çocukluk çağında obezitenin artmasıyla birlikte daha erken yaşlarda Tip 2 diyabeti görmeye başladık. Yaş aralığı 40 yaşın altına indi. Bu obezite ile birlikte arttı. Zaten dünyada artık 'diyabezite' diye bir terimden bahsediliyor. Obezite ve diyabet birbirine paralel olarak katlanarak artıyor. 2002 yılında yüzde 7,2 olan diyabet sıklığı, 2010'da yüzde 13,7'ye ulaşarak yüzde 90 oranında bir artış gösterdi.''

Günün Önemli Haberleri