Müezzinoğlu’ndan sevindiren açıklama

Abone ol

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “15 yaş üstü nüfus içinde sigara içme oranı yüzde 31’den yüzde 27’lere geriledi. Yaklaşık 17 milyon vatand...

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “15 yaş üstü nüfus içinde sigara içme oranı yüzde 31’den yüzde 27’lere geriledi. Yaklaşık 17 milyon vatandaşımız sigara kullanırken bu rakam bugün 15 milyonun altına indi” dedi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ‘Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü ve Dünya Tütünsüz Günü Etkinliğine’ katıldı. Bakan Müezzinoğlu eşi Faize Müezzinoğlu, Bakanlık yetkilileri, öğrenciler ve vatandaşlarla birlikte etkinlik kapsamında, Saklıbahçe’de yürüyüş yaptı. Yürüyüşe Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Seçil Özkan ve Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Diktatörü Zsuzsanna Jakap’ da katıldı.
Yürüyüşün ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Müezzinoğlu, ‘Bir günde sağlıklı insan ne kadar yürümeli’ sorusuna, “Her insan kendi koşullarına göre çözüm üretebilir önemli olan ben 24 saat içinde kendi sağlığıma zaman ayırıyorum bunun için yürüyorum, koşuyorum, bisiklete biniyorum Türkiye’nin değişik coğrafyalarındaki insanlar için değişik alanlar olur. Herkes kendine uygun bir yöntem bulabilir ama en kolayı yürüyüştür tabi, günde yarım saat harekete zaman ayırmak sağlıklı geleceğimiz için önemli. Hasta olup da iyi olma hayali kurmaktansa, sağlıklı bir yaşama sahip çıkıp sevdiklerimizle sağlıklı mutlu bir gelecek sürmek herhalde en akıllıca olanıdır” diye konuştu.

“ÇOCUKLARDAKİ SİGARA KONUSUNDA BİR ARTIŞ SÖZ KONUSU DEĞİL”
Sigara kullanımına ilişkin değerlendirmede bulunan Bakan Müezzinoğlu, “Son beş yılda yakaladığımız başarı, 15 yaş üstündeki kullanım oranını yüzde 31’den yüzde 27’ye hatta onun altına inmesini başardık. Ama mücadelemiz devam ediyor. Son dönemde sigara ile mücadeledeki başarımızda nargile devreye girdi bugün gündemimizin önemli ayaklardan biri nargile ile mücadele olacak. Çocuklardaki sigara konusunda bir artış söz konusu değil oradaki artış daha çok uyuşturucu kullanımında, onunla ilgili İçişleri ve Aile Bakanlığımız da yeni bir alt yapı oluşturmaya gayret ediyor” diye konuştu.
Açıklamalarının ardından etkinliğin yapılacağı ATO Congresium’a yürüyerek giden Bakan Müezzinoğlu, etkinliğin açılış konuşmasında, “Bir nefes sıhhatin paha biçilemez olduğunu hissetmek, hissettirmek bu inancımızı topluma bir kez daha duyurmak için bir araya geldiğimiz bu önemli günde sağlık mücadelesi veren herkesi saygıyla sevgiyle selamlıyorum. Sağlıklı kalabilmek için sadece kilo vermeyi hedefleyen şok diyetler özel zaman dilimlerinde yapılan sporlar yerine sağlıklı davranışları, yaşam biçimini değerlendirmek ve yaşam felsefemize de yerleştirmeyi başarmamız gerektiğine inanıyorum” dedi.
Herkes için sağlıklı bir gelecek hedeflediklerini kaydeden Bakan Müezzinoğlu, “Bütün sağlık risklerinden arınmış bir toplum ve çevre inşa etme peşindeyiz. Tütün ürünlerine mücadele stratejimiz bizim için çok kıymetli bir tecrübe oldu. 2008- 2012 eylem planı içerisinde 15 yaş üstü nüfus içinde sigara içme oranı yüzde 31’den yüzde 27’lere geriledi. Yaklaşık 17 milyon vatandaşımız sigara kullanırken bu rakam bugün 15 milyonun altına indi. Bu kadar kısa sürede 2 milyondan fazla insanımızın sigarayı bırakmış olması Türkiye açısından ve bakanlığımız açısından önemli bir başarıdır. Türkiye’yi örnek ülke seçen Dünya Sağlık Örgütü’nden başarımızı tescil eden ödüller aldık” diye konuştu.

“NARGİLENİN TÜTÜN İÇERENİ DE İÇERMEYENİ DE SAĞLIK AYNI ORANDA ZARARLIDIR”
Bakan Müezzinoğlu konuşmasına şöyle devam etti:
“İnsanımızı ve geleceğimizi korumak için son zamanlarda kullanımını yaygınlaşan elektronik sigaralar gibi ürünlerin zararlarına karışı da tedbirler alıyoruz. Tütün olmasa dahi bir maddenin yakıldıktan sonra nefes ile vücut içine alınması benzer bir kanserojen etkiyi ortaya çıkarmaktadır. Halkımız bilsin ki nargilenin tütün içereni de içermeyeni de sağlık aynı oranda zararlıdır. İçinde tütün olsun veya olmasın tütün mamulünün tütün ürünü olarak kabul edilmesini sağladık. Böylece sigara ile yasal kısıtlamalar neyi içeriyorsa her türlü nargile elektronik sigara da bu kapsama alınmış oldu. Sigara kullanımını hiçbir zaman tasvip etmedik, hiçbir zamanda etmeyeceğiz. Ancak bizim için burada daha da önemli olanı sigara içmedikleri halde sigara dumanına maruz kalan vatandaşlarımızın özellikle de çocuklarımızın korunmasıdır. Dünya Sağlık Örgütü 700 milyon çocuğun yani dünyada ki çocukların yarısının sigara dumanına maruz kaldığını belirtmekte ayrıca her yıl 600 binin üzerinde kişinin sigara içtiği için değil, sigara dumanına maruz kaldığı için yani sigara kullanımının pasif etkileri nedeniyle yaşamını kaybettiğini bildirmektedir. Bu nedenlerde asla kapalı alanlarda sigara içilmesine müsaade etmeyeceğiz, müsemma göstermeyeceğiz. Bu amaçla yasanın etkili bir şekilde uygulanması için güçlü bir denetim mekanizması geliştirdik ve sistemi daha güçlendirmek için denetimlerimize büyük bir hızla devam edeceğiz. ”
(İHA)

Günün Önemli Haberleri