Mışıl mışıl uyku vaat eden gıdalar

Abone ol

İyi bir uyku uyuyamamaktan şikayetçiyseniz bu durumu düzeltmeye öncelikle yediklerinizden başlayın.

Beslenmeyle uyku düzeninizin birbirini ciddi oranda etkilediğini biliyor muydunuz? Yedikleriniz ve içtikleriniz sizi hiç uyutmama gücüne sahip olduğu gibi, kimi yiyecekler mışıl mışıl uyku etkisi yaratabilir. Bu nedenle uyku problemlerinizi öncelikle beslenme konusuna dikkat ederek çözmeyi deneyin. Eğer sıkıntınız hala devam ediyorsa iyi bir uyku için gerekenlerle ilgili yazımızı tıklayın. Eğer durumunuz daha ciddiyse uyku problemleri ve tedavileri yazımızı mutlaka okuyun.

Beslenme konusuna gelince… Pudra.com olarak uykuya yardımcı olan ve uyku kalitesini artıran yiyeceklerin neler olduğunu araştırdık. Bakın hangi yiyecekler bizlere mışıl mışıl bir uyku vaat ediyor? //

Hindi

Amino asit iyi bir dinlenme ve derin bir uyku için oldukça önemlidir. Hindi ise amino asit açısından zengin bir yiyecektir. Hindinin içinde bulunan ve doğal bir amino asit olan triptofan, beynin mutluluk hormonu seratonin üretmesine yardımcı olur ve serotonin de rahatlama ve uyku getirir. Triptofan aynı zamanda uyku için oldukça etkili melatonin hormonunu da sağlar.

Patates püresi

Yüksek karbonhidrattan her zaman sakınmak gerek (hatta karbonhidrat bağımlılığı için önerilerimizi daha önce sizlerle paylaşmıştık). Ama patates püresinin uyku konusunda faydalı bir yiyecek olduğunu da belirtelim. Dozunda tüketme halinde; haşlanmış, fırında veya püre halinde yiyeceğiniz patates de uyku için gerekli triptofanın salgılanmasını önleyen asitleri ortadan kaldırır.

Süt

Senelerdir bildiğimiz üzere anneler çocuklarını uykuya yatırmadan önce sıcak bir süt içirirler. Tabii bunu boşuna yapmıyorlar... Sıcak süt de triptofan açısından zengin bir gıdadır ve bedenimizi rahatlatır. Aynı zamanda sütte bulunan kalsiyum da beynin triptofanı kullanmasını sağlar. Uzmanlar akşam yenilen hindi yemeği üzerine ılık sütün derin bir uykunun sırrı olduğunu söylüyor. //

Muz

Sağlıklı bir uykunun en temel meyvesi de muzdur. Muzun içinde; vücudun biyolojik saatini koruyup ritmini ayarlayan melatonin, rahatlama ve uyku getiren triptofan (serotonine dönüşen) ve kas rahatlatıcı özelliğe sahip magnezyum bulunur. Anlayacağınız uyku için gerekli olan hemen her şey muzun içinde var!

Yulaf ezmesi

Sağlıklı beslenme açısından da etkili olan yulaf ezmesi formumuzu korumakla kalmıyor, bir de bedenimizi uykuya hazırlıyor. Lif açısından zengin olan yulaf ezmesi aynı zamanda iyi bir melatonin kaynağıdır. Dolayısıyla ılık sütle karıştıracağınız uyku öncesi bir yulaf mönüsü sizi hem tok kılacak, hem de mışıl mışıl uyutacaktır.

Ne zaman yemeli?

Yatmadan önce yediğiniz yemeğin saati de en az yediğiniz şeyler kadar önemlidir. Ne çok erken yiyip gece açlıktan mide kramplarıyla uyanmak; ne de tam yatmadan önce yiyip hazmı uyku esnasına bırakmak doğru değildir.

Nelerden uzak durmalı?

Eğer uyumak istiyorsanız; kahve, çay gibi kafein içeren içeceklerden, alkolden, ağır ve yağlı yemeklerden kesinlikle uzak durmanız gerekir. Aynı zamanda şeker içerikli besinler de uyku kaçırıcı etkiye sahip olduklarından uyku öncesi önerilmezler.

Günün Önemli Haberleri