Merkez Bankası vadeli repo ihalelerine ara verdi

Abone ol

Merkez Bankası'ndan son dakika haberi geldi. Merkez bir hafta vadeli repo ihalelerine ara verdi. Uzmanlara göre amaç piyasaya daha az Türk Lirası verip TL'nin değerlenmesini sağlamak.

ABD ile bu kez İsrail işgali altında olan Golan Tepeleri nedeni ile gerginleşen ilişkiler doları yükseltti. Dolar gün içinde 5.60'ı gördü.

Bunun üzerine Merkez Bankası açıklama yaptı.  Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihalelerine finansal piyasadaki gelişme nedeni ile ara verdi.  İhalelere verilen aranın süresi ise belirtilmedi.

Merkez Bankası'nın bu hamlesini yorumlayan uzmaları Merkez'in bankalara bir süre yüzde 24 faiz ile Türk Lirası vermeyip, TL’yi dolar karşısında değerli kılmaya çalıştığını söyledi.  Alternatif Bank Ekonomisti Serdar Şenol, Merkez Bankası’nın bir süre gecelik borç verme faizi olan yüzde 25.50’den piyasayı fonlayacağını ifade etti.

Şenol Foreks’e yaptığı açıklamada, TCMB’nin haftalık vadede repo fonlamasını durdurduğuna değinerek, “TCMB mevcut durumda haftalık vadede 93 milyar TL’lik repo fonlaması yapıyor. Gelecek haftadan itibaren %24 düzeyinden yapılan bu fonlama yerine, piyasalar da TCMB’nin borç verme faizi olan %25.50’den repo fonlaması sağlanabilecek.” dedi.

Merkezin bu adımı sonrası dolar 5.55'e düştü ancak bu kısa sürdü.

Bu adım olumlu
Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek, Merkez'in gün içerisinde artan oynaklığı ve negatif ayrışmayı da gözeterek son zamanların en proaktif adımını attığını vurguladı ve piyasalara sinyal verilmesi açısından olumlu okuduklarını söyledi.

Orkun Gödek Foreks'e yaptığı açıklamada, likiditenin kısılmasını, bu gibi süreçlerin ilk aşamasını oluşturduğunu vurgulayarak, "Piyasalara sinyal verilmesi açısından olumlu okuyoruz. Devam eden-bekleyen fonlamanın farklı kanallara kaydığını ve kısa TL pozisyon alınmasını zorlaştırdığını görebiliriz." dedi.

Repo ihalesi nedir?
Merkez Bankası verilerine göre, repo işlemleri genellikle piyasada likidite sıkışıklığının geçici olduğu durumlarda, bankacılık sistemi likiditesinin geçici süre için artırılması amacıyla kullanılır.

Merkez Bankası açık piyasa işlemleri yapmaya yetkili kuruluşlardan, işlem tarihinde sözleşme yaparak işlem sırasında belirlenen fiyat üzerinden, ileri bir tarihte geri satmak taahhüdüyle kıymet satın alır. Geri satım fiyatı, alış işleminin yapıldığı tarihte belirlenir. İşleme taraf kuruluş da işlem vadesinde repo işlemine konu kıymeti satın almayı taahhüt eder. TCMB net fonlaması depo ve repo işlemlerinin toplamından oluşur.

Günün Önemli Haberleri