MEB duyurdu! Ortak yazılı sınav tarihleri belli oldu
Abone olMilli Eğitim Bakanlığınca (MEB) ülke genelinde hayata geçirilen ortak yazılı sınav uygulamasının 2025-2026 eğitim öğretim yılında yapılacağı tarihler belli oldu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, öğrencilerin gelişimini süreç
odaklı takip etmek, müfredatın işlenmesinde okullar arasında
bütünlük sağlamak ve uygulama birliği oluşturmak amacıyla
başlatılan ülke geneli ortak yazılı sınav uygulamasının bu yıl da
kapsamlı şekilde sürdürüleceği belirtildi.
Uygulamanın ilk kez 2023-2024 eğitim öğretim yılında gerçekleştirildiği anımsatılan açıklamada, 2025-2026 eğitim öğretim yılına ilişkin belirlenen ortak yazılı sınav takvimine göre, yeni eğitim öğretim yılında 6, 7, 8, 9 ve 10. sınıf düzeylerinde ülke genelinde 10 ortak yazılı sınavın yapılmasının planlandığı bildirildi.
Açıklamada, ülke geneli ortak yazılı sınav takvimine ilişkin şu bilgiler paylaşıldı:
"Yayımlanan takvime göre 1. dönem 1. yazılı sınavları Kasım 2025'te, 7. sınıf Türkçe dersi için 4 Kasım Salı, 8. sınıf Türkçe dersi için 5 Kasım Çarşamba, 9. sınıf matematik dersi için 6 Kasım Perşembe günü gerçekleştirilecek. 2. dönem sınavları 1. yazılı sınavları Nisan 2026'da, 6. sınıf Türkçe dersi 7 Nisan Salı, 6. sınıf ve 8. sınıf matematik dersi 8 Nisan Çarşamba, 10. sınıf matematik dersi 9 Nisan Perşembe ve 10. sınıf Türk dili ve edebiyatı dersi için 10 Nisan Cuma günü yapılacak. 2. dönem 2. yazılı sınavları ise Haziran 2026'da, 7. sınıf matematik dersi için 2 Haziran Salı, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı dersi için 3 Haziran Çarşamba günü uygulanacak.
Bu sınavlarda kullanılacak açık uçlu sorular, öğrencilerin
konuyu ne kadar anladığını ortaya koymanın yanı sıra öğretmenlerin
öğrencilere nasıl geri bildirim vereceği ve öğrenme sürecinin nasıl
şekilleneceği konusunda da önemli veriler sağlayacak. Uygulamayla
öğretmenler, sınıf ortamında öğrencilerin gelişimini daha yakından
izleyebilecek, ülke genelindeki sınav sonuçları ise akademik başarı
seviyelerinin değerlendirilmesine olanak tanıyacak."