Köylülerin elektrik çilesi

Abone ol

Tekirdağ’ın Malkara ilçesine bağlı Hemit köyünde yaşayan vatandaşlar, köy meydanındaki transformatörün voltajının düşük olmasın nedeniyle 5 ...

Tekirdağ’ın Malkara ilçesine bağlı Hemit köyünde yaşayan vatandaşlar, köy meydanındaki transformatörün voltajının düşük olmasın nedeniyle 5 yıldır elektrik sıkıntısı yaşıyor. Elektronik eşyaları yanan köylüler yetkililerden yardım bekliyor.
Edinilen bilgiye göre, toplam 180 hane olan Hemit köyünde Yılanlıyolu Mahallesi ve Üst Mahallesi’nde bulunan yaklaşık 40 eve köy meydanındaki transformatörün 5 yıldır voltajının düşük olduğundan düşük voltta elektrik veriliyor. Düşük voltajlı elektrik gelen evlerdeki elektronik eşyalar ve büyükbaş hayvanların süt sağımlarında kullanılan makinelerin motorları yanarak arızalanıyor.
Köy sakinleri, yetkililer tarafından transformatörde yapılan ölçümlerde 220 volt olması gereken akımın 168 volt çıktığını belirterek, bu durumu yetkili mercilere dilekçe yazıp ve mağdur vatandaşlardan imza toplayarak şikayette bulunduklarını, fakat bu duruma hala bir çare bulunmadığını söyledi.
Konu ile ilgili konuşan köy sakinlerinden Hasan Kalaycı (53), büyük bir elektrik sorunlarının olduğunu belirterek, "Bu sorun karşısında dilekçe yazıp mağdur vatandaşlardan imza topladık. Bu imza topladığımız vatandaşların hepsinin ufak tefek bazı şikayetleri var. Şikayetlerinden dolayı herkes kendi el yazısı ve kendi imzası ile bu dilekçeyi yazdılar ve gerekli yerlere gönderdiler. Fakat bu dilekçeye herhangi bir cevap alamadık. Bizlere bir ekip gönderdiler. Ekipler yaptıkları kontrollerde voltajların düşük olduğunu söylediler. Düzeleceğini söylediler fakat bizler aynı sorunları hala yaşıyoruz. Bizler gerekli yerlerin bu duruma el atmalarını istiyoruz. Komşuların ve diğer arkadaşların süt sağım makinelerinin arıza yaparak yenilerini aldıklarını ve yenilerinin de tekrar arıza yaptığını biliyoruz. Bu yetkililer elektrik faturası ödeme zamanları geldiğinde bizlerin ihtiyaçları görülmediği taktirde gelip elektriklerimizi on gün içerisinde ödemediğimiz zaman kesip gidiyorlar. Yetkililer elektriklerimizi keseceklerine bu duruma bir çare bulsunlar" dedi.

"İNEK SAĞARKEN MAĞDUR DURUMA DÜŞÜYORUZ"
Köy sakinlerinden İbrahim Solcan (40) ise yaptığı açıklamada, akşam vakitleri komşuları ineklerini sağarken mağdur kaldıklarını söyledi. Diğer bir köy sakini olan Ali Solcan (42) da, "Buna bir çözün bulunmadı. Köyde aynı saatte hayvanlar sağıldığı için makineler çalışırken dinamoları yanacakmış gibi oluyor. Biz de doğal olarak bu durumdan korkuyoruz. Çünkü herhangi bir elektrik kaçağından ısınmadan dolayı bir yangın olayı olabilir" diye konuştu.
Saime Kalaycı (50) ise, elektrik voltajlarının düşük olduğunu söyleyerek, komşuları süt sağım makinelerini veya şofbenlerini açtıkları zaman kendilerinin şofbenlerinin ve süt sağım makinelerinin çalışmadığını ifade etti.
Voltajların düşük olduğunu kaydeden Selim Ungan da, "Köye gelen yetkililer 2 tane daha transformatör koyacaklarını söylediler. Peki, niye yapmıyorlar? Benim üç tane oldu süt sağım makinem yanarak arıza yapıyor. Voltaj düşük olduğundan bir daha da çalışmıyor. Ben bu durumun giderilmesini istiyorum" şeklinde konuştu.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri