Konutta yalıtım cebi rahatlatıyor
Abone olİzocam Genel Direktörü Levent Gökçe, standartlara uygun ve doğru yalıtım uygulamalarının enerji tüketimi ve faturaları en az yüzde 60 azalttığını bildirdi.
İzocam Genel Direktörü Levent Gökçe, AA muhabirine yaptığı
açıklamada, binalarda, özellikle de konutlarda yapılan doğru
yalıtım uygulamalarının mümkün olan en yüksek düzeyde enerji
verimliliği sağladığını kaydetti.
Verimli enerji kullanımı için TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları standardına uygun kalınlıkta yapılan yalıtımın, binalarda enerji tüketimini en az yüzde 60 azalttığını ve bunun ülkenin enerji faturasını düşürdüğünü ifade eden Gökçe, binalarda yapılacak enerji tasarrufunun büyük önem taşıdığını vurguladı.
Gökçe, şunları kaydetti:
"2017 yılında enerji ham maddeleri ithalatına 37 milyar dolardan
fazla ödeme yapan Türkiye’nin, son 10 yıldaki enerji ithalatının
ülke ekonomisine bedeli 400 milyar doların üzerinde seyretti.
Tüketilen enerjinin yaklaşık dörtte üçü dışarıdan ithal ediliyor ve
enerji ithalatı, dış ticaret açığının en önemli kısmını
oluşturuyor. Enerji harcamalarında tasarruf sağlamak, cari açığı
daha düşük seviyelere indirmek ve enerjide aşırı dışa bağımlılığı
azaltmak açısından binalarda yapılacak enerji tasarrufu büyük önem
taşıyor."
"Yalıtım yapmak enerji tasarrufu için
atılacak en büyük adım"
Levent Gökçe, binalarda doğru malzemelerle yalıtım yapmanın, enerji
tasarrufu için atılacak en büyük adım ve en yüksek enerji tasarrufu
sağlayan çözüm olduğunu söyledi.
Doğru yalıtım uygulamaları konusunda bilinçlenmenin önemine
işaret eden Gökçe, "Yalıtım uygulamaları öncesi mutlaka teknik
yönden konusunda uzman, etkin ve yetkin üretici ve uygulayıcı
firmalara danışılması gerekir. Ürün seçimini ve yalıtım kalınlığını
doğru ve sağlıklı yapabilmek için de ürünler hakkında doğru ve
doyurucu bilgi almak çok önemli. Doğru uygulamalar, güvenilir ve
uzun ömürlü olur ve tüketilen enerjide ve dolayısıyla ödediğimiz
faturalarda yüzde 60’ı aşan oranda tasarruf sağlar." dedi.
Gökçe, TÜİK'in 2017 yılına ilişkin Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması'nda konutlarda en önemli sorunun ısınma olduğunun ortaya çıktığını kaydederek, "Sonuçlar; nüfusun yüzde 20,7’sinin evini ısıtamadığını, yüzde 40,8'inin konutunda yalıtım olmadığı için ısınma sorunu yaşadığını, yüzde 36,6'sının sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçevesi gibi durumlarla karşı karşıya kaldığını gösteriyor." ifadelerini kullandı.
"Tesisat yalıtımı da enerjide yüzde 50
tasarruf sağlıyor"
İzocam Genel Direktörü Gökçe, yalıtım denilince
akla öncelikle binaların iç ve dış yalıtımlarının
geldiğini ancak tesisat yalıtımının en az bina yalıtımı kadar
önemli olduğunu vurgulayarak, "Binalardaki ısıtma ve soğutma
tesisatlarının yalıtılması, mekanların çok daha kolay ve hızlı bir
şekilde iklimlendirilmesini, istenen sıcaklığa ve konfor şartlarına
hızlı ulaşılmasını, sıcaklığın uzun süre korunmasını mümkün hale
getirerek enerjide yüzde 50’yi aşan oranda tasarruf sağlıyor."
dedi.
"Türkiye’de yalıtımda 16 milyon
metreküplük bir pazar bulunuyor"
Levent Gökçe, Türkiye'de yalıtımda 16 milyon metreküplük bir pazar
bulunduğunu, yalıtım kullanımının nüfus ve mevcut konut stoku ile
karşılaştırıldığında az bir miktar olarak görüldüğünü ifade ederek,
şunları kaydetti:
"Türkiye’de 2017 sonu itibarıyla 9,4 milyonun üzerindeki bina stokunun iyimser bir tahminle sadece yüzde 14,9’u TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları'na uygun yalıtılmış durumda. Bu uyumluluk, iyimser yaklaşımla 23,4 milyon üzerindeki mevcut konut sayısında yüzde 30,8’in üzerinde... 10 yıl öncesine baktığımızda, toplumun yalıtım bilincinde önemli bir artış olduğunu görebiliriz. Ancak yine de ülkemizde yalıtım tüketiminin istediğimiz seviyede olmadığını söyleyebilirim.
Gelişmiş ülkelerin gerisindeyiz. Yalıtım konusunda ülke olarak katedeceğimiz daha çok yol bulunuyor. Ülkemizde yalıtım malzemesi tüketiminin kişi başına 0,2 metreküp olduğunu görüyoruz. Avrupa, nispeten doygun bir pazar olmasına rağmen kişi başına bu rakamların 3 katı, 0,7 metreküp yıllık yalıtım tüketimi bulunuyor. Durgun bir pazar olan Amerika’da halen kişi başına 1 metreküp yalıtım tüketimi var ve pazar büyüklüğü için de yaklaşık 260 milyon metreküplerden bahsediliyor."
"Cari açığı daha düşük seviyelere
indirmek için enerji verimliliği şart"
İzocam Genel Direktörü Gökçe, cari açığı daha düşük seviyelere
indirmek ve enerjide aşırı dışa bağımlılığı azaltmak için enerji
verimliliği ve uygulamalarının şart olduğunu, bunun da gelecekte
sektörün çok fazla büyüyeceği anlamına geldiğini söyledi.
Gökçe, ısınma maliyetlerinin enerji fiyatlarına bağlı olarak artış gösterdiği bir dönemde yeşil bina ve sıfıra yakın enerjili ev tasarımlarının yaygınlaştırılması ile enerji ihtiyacının en aza indirilmesinin giderek daha önemli hale geldiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Bu noktada da yalıtım ve tasarımdan uygulamaya yenilikçi sürdürülebilir yaklaşımlar devreye giriyor. İzocam bu kapsamda yapılarda etkin olmayan, eski, konforsuz teknolojilerin yerine yüksek etkinlikte, yeni, konforlu teknoloji içeren, enerji ihtiyacını ve kullanımını en aza indirgemek için çeşitli çalışmalar gerçekleştiriyor. Sıfıra yakın enerjili ev kavramından türemiş ve biyo iklimsel tasarımı hedefleyen, sürdürülebilir, ekolojik, ekonomik ve sosyal etmenleri göz önünde bulunduran multi konfor binalar, yüksek enerji tasarrufuyla birlikte azami ısıl konforu sunuyor. Kusursuz akustik ve görsel konfor, kaliteli iç ortam havası, yangın korunumu ve güvenliği sağlayan, hem iç mekanlarda hem de dış mekanlarda son derece esnek tasarım çözümleri barındırabilen multi konfor binalar, en az yüzde 90 enerji tasarrufu hedefliyor. Bu binalar, Türkiye gibi enerjisinin dörtte üçünden fazlasını ithal etmekte olan ülkelerde dışa bağımlılığı azaltıcı katkılar sağlıyor."