Konut alırken aman bunlara dikkat edin

Abone ol

İşte sizler için özel olarak hızırlanan konut satın alma rehberi

İstanbul Gayrimenkul Değerleme, yatırımcılara konut satın alırken dikkat etmeleri gerekenler listesi hazırladı. Satış sözleşmesinin mutlaka yapılması ve ekspertiz değerinin kontrol edilmesi en önemli konular arasında geliyor.

Gayrimenkul değerleme şirketi İstanbul Gayrimenkul değerleme (İGD), yatırımcılar için konut almanın püf noktalarını belirledi. İGD'nin Yönetici Ortağı Celal Erdoğdu, en önemli önceliğin gayrimenkul alımsatım işlemlerinde tecrübeli ve bilgili bir danışmanla çalışmak olduğunu söyleyerek yatırımcının en çok hukuki ve yapısal konuları merak ettiklerini anlattı.

Erdoğdu, "Gayrimenkul almak isteyenler tapu, kat irtifakı, alım-satım sözleşmesi ile ilgili; konusuna hakim, hukuki alt yapıyı bilen emlak danışmanlarıyla çalışmalılar, hatta karar aşamasında yanlarında avukatlarının olmasını da tavsiye ediyoruz" dedi.

Gayrimenkul alırken banka ekspertiz ve satış sözleşmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Erdoğdu, yatırımcıların dikkatli olması gereken konuları şu şekilde anlatıyor: "Banka ekspertizleri, alınacak konutun resmi değerini belirler. İster iş yeri, isterseniz konut alın. Önemli olan ekspertizdeki resmi büyüklükle, mevcut büyüklüğün aynı olması! Bu mağduriyetleri de giderir" dedi.

SATIŞ SÖZLEŞMESİ MUTLAKA YAPIN
Ekspertiz raporunun yanı sıra yatırımcıların mutlaka satış sözleşmesi yapması gerektiğini belirten Erdoğdu, "Satış protokolü hem alıcıyı hem de satıcıyı korur. Anlaşma şartlarının her maddesinin açıklayıcı bir şekilde protokolde olması gerekir. Tapuda masrafların kimin tarafından ödeneceği bile protokolde belirtilmeli. Her iki taraf satış protokolünü imzaladıktan sonra kaparo vermek gerekiyor" dedi.

KREDİ FAİZİ YANINDA MASRAFA DA BAKIN
Gayrimenkul alırken konut kredilerinde de bazı detaylara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğdu, yatırımcıların çoğu zaman sadece faiz oranlarına göre karar verdiğini ancak bankaların masraf adı altında bazen yüksek oranda ücret talep edebildiklerini belirtti. Erdoğdu; kredi için başvururken, yatırımcıların mutlaka banka komisyonları, dosya açma vb. masrafları da göz önünde tutmaları gerektiğini söyledi.

Günün Önemli Haberleri