Kobani son durum çatışmalar şiddetlendi!

Abone ol

Kobani'de son durum Kürtler için katliamı gösteriyor. Kobani son dakika haberleri ve YPG- IŞİD savaşında son durum;

KOBANİ'de son durum Kürtler için giderek ağırlaşan bir tabloyu işaret ediyor. Irak'ta Enbar Milletvekili Gazi el- Geud, IŞİD'in Enbar'da 40 bin kişiyi kuşattığını iddia etti. Bu arada Kobani'de durum farksız. İddialara göre Kobani'nin yüzde 30'u IŞİD'in eline geçmiş durumda.

Kobani'de son durum giderek ağırlaşıyor. Kentten gelen son dakika bilgileri, Kobani'nin yüzde 30'luk bölümünün IŞİD'in eline geçtiği yönünde. Bu arada koalisyon güçleri, şehrin IŞİD'in eline geçen bölümlerini bombalamayı sürdürüyor.



ENBAR'I 40 BİN IŞİD'Lİ KUŞATTI

Irak parlamentosundaki Enbar Milletvekili Gazi el-Geud, IŞİD'in Enbar'da 40 bin kişiyi kuşattığını belirtti.
 
Enbar Milletvekili ve El-Bu Nemr aşireti reisi Geud, "IŞİD, Fırat nahiyesinin tüm girişlerini kontrol altına alarak, çoğunluğu El-Bu Nemr aşireti mensubu olan 40 bin kişiyi kuşattı" dedi.
 
Geud, Bağdat hükümeti ve Enbar Operasyonları Komutanlığıyla nahiyeye kuşatmanın kaldırılması ve "silah, mühimmat, gıda, su gibi acil yardım malzemelerinin" sokulması için görüştüğünü söyledi.

 
 
                               AB'den Kobani için 3.9 milyon euro yardım kararı alındı

Hit ilçesinin karşısında yer alan Fırat nahiyesinde halkın geçen 8 ay boyunca IŞİD'de karşı mücadele verdiğini kaydeden Geud, militanların bu nedenle nahiyeye saldırdığını ifade etti.
 
Enbar vilayetinde güvenlik güçleri ve IŞİD arasında yaşanan çatışmalar, IŞİD'in batı ilçelerini (Ane, Rava, el-Gaim ve er-Rutbe) doğudaki Felluce ve Kerame ilçeleri ile Ramadi'nin bir kısmını kontrol altına almasının ardından şiddetlenmişti.



İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Firuzabadi, Kobani'deki yaşananlar için isim vermeden Türkiye'yi adres gösterdi. Firuzabadi, komşu ülke Kobani'ye yapılan yardımları engellemektedir diye konuştu.

KOALİSYON GÜÇLERİ DEVREDE 
 
Otorite boşluğunun yaşandığı Irak'ta, IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların haziran ayında Musul başta olmak üzere bazı bölgelerin kontrolünü ele geçirmesinin ardından, ülkenin çeşitli yerlerinde IŞİD ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar sürüyor. Irak ordusu ve ABD'ye ait hava unsurları da bir süredir IŞİD'in kontrolündeki bazı hedeflere hava saldırıları düzenliyor.



Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Kobani'ye silah ve cephane yardımı yaptıklarını, ancak peşmerge güçlerini göndermelerinin imkansız olduğunu açıkladı.

IŞİD ablukası altındaki Kobani'de hayati öneme sahip Mürşitpınar Sınır kapısında son durum değişmedi. Örgüt tüm gücüyle kapıyı almak için saldırmasına rağmen henüz ele geçirebilmiş değil. IŞİD, Mürşitpınar sınır kapısını ele geçirdiği taktirde Kobani'yi tamamen kuşatmış olacak.
 
KÜRTLER : YÜZDE 70'İ BİZDE
 
Kobani kantonu Eşbaşkanı Enver Müslim Kobani'nin yüzde 70'inin ellerinde, yüzde 30'unun da IŞİD militanlarının denetiminde olduğunu söyledi.
 
BBC'ye açıklama yapan Müslim "Doğu, batı, güney cehpelerinde çok şiddetli çatışmalar var. Ağır silahlarla saldırılyorlar. Rakka, Mındıc, Telabiyad ve Ceraplus'tan silah ve insan takviyesi yapıyorlar" dedi.
 
Kobani'nin doğu tarafında bulunan Mürşitpınar Sınır Kapısı'na bir buçuk kilometre uzaklıkta bulunan ve YPG'ye ait asayiş binası IŞİD'in elinde. Enver Müslim kentteki YPG Asayiş Merkezi ve Adalet Merkezi Örgüt'ün eline geçtiğini de doğruladı.
 
Örgüt militanlarının Mürşitpınar sınır kapısına yoğun saldırılar düzenlediğini de ifade eden Müslim "Ama hala bizim elimizde" diye konuştu.
 
KOBANİ'NİN YÜZDE 35'İ GİTTİ
 
YPG'ye yakın Kürt gazeteci Ferhat Şami ise Kobani'nin durumu hakkında farklı bir bilgi aktardı. Şami'nin açıklamasına göre, IŞİD kentin yüzde 35'inden fazlasına hâkim oldu.
 
Şami, IŞİD'in Kobani’nin doğusunda, içinde hapishane de bulunan Asayiş binası, Adliye ve Saraylar binası gibi güvenlik çemberi olarak bilinen bölgedeki önemli binaları ele geçirdiğini doğruladı.
 
Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü de, IŞİD’in hava bombardımanına rağmen 9 Ekim Perşembe günü şehirde ilerlemeye devam ettiğini ve şehrin üçte birini elinde tuttuğunu öne sürmüştü.
 
Türkiye tarafında ise Türk zırhlı birlikleri sınırda beklemeye devam ediyor.
 
ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırıları ise sürüyor. 2 gün içinde 6 saldırı düzenlendi. Saldırılarda Örgüt’ün bir savaş mevzii ve örgüte bağlı iki birlik vuruldu. Ayrıca bir komuta kontrol tesisi ve üç kamyon da imha edildi.
Günün Önemli Haberleri