Kızını sevmeyen, dizini döver

Abone ol

Başarılı, mutlu, huzurlu Kız Çocuğu nasıl yetiştirilir?

Anne-babalığa hazırlanan herkesin en çok merak ettikleri konuların başında bebeğin kız mı yoksa erkek mi olacağıdır. Fakat asıl cevap bekleyen soru pek akla gelmez: Acaba kız veya erkek çocuk yetiştirmeye ne kadar hazırsınız?

Diğer yandan kız veya erkek çocuk yetiştirmenin birbirinden çok farklı olduğu da yeterince bilinmeyen konulardandır. Zira kız ve erkek çocuklar aynı çatı altında da olsalar birbirinden farklı dünyalarda yaşarlar. Bu farklılığın temelinde ise yaratılıştaki özellikler bulunur.

Psikolog Fatih Civelekoğlu’nun Nesil Yayınları’ndan çıkan yeni kitabı “Kız Çocuğu Nasıl Yetiştirilir?”in önsözünde, “meslek hayatım boyunca bana başvuranların üçte ikisi bayan ve sorunları da büyük ölçüde çocukluk dönemine dayanıyor. Maalesef canımızdan çok sevdiğimiz yavrularımıza en çok zararı bilinçsizliğimizin sonucu yine biz ebeveynler vermekteyiz. Düşünün bir çocuk yetişme döneminde kaç defa tanımadığı bir kişinin duygusal ya da fiziksel şiddetine maruz kalabilir? Ama aynı çocuk gelişme çağında belki defalarca anne ve babasının şiddetine maruz kalabilmektedir” diyor.

Ve “özellikle muhafazakâr aile yapısını iyi tanıyan ve bu yapılarda yetişmiş insanımızı anlayabilen bir uzman olarak bu tür koruyucu ve bilinçlendirici çalışmalara daha fazla önem verilmesi gerektiğine inanıyorum, Bu kitap aracılığıyla bir kız çocuğunun bile hayatında meydana getireceğimiz olumlu bir değişiklik en büyük mutluluğumuz olacaktır.”

Kitap dört ana bölüm altında işlenen, ebeveynlerin rahatça anlayıp okuyabildiği bir üslupta yazılmış. Kitabın içinde geçen örneklerle anne-babaların yaptıkları hataları anlatıyor, aynı zamanda bu hataların kız çocuklarına nasıl zarar verdiğini gözler önüne seriyor.

BEBEK SAHİBİ OLMAYA HAZIRMISINIZ?
Civelekoğlu ilk bölümde anne-baba adaylarına Bebek sahibi olmaya hazırmısınız? Sorusunu soruyor. Bunu sorarken fizyolojik olarak eş seçimini; yani eşinizin aktaracağı genlerin çocuklarınızın kişiliğinden ahlaki yapısına kadar çok şeyi belirlediğini belirtiyor. Çocuk sahibi olmanın sorunlu evlilikleri kurtarmayacağını belirten Civelekoğlu “Bir çocuk sahibi olsak her şey yoluna girer, evliliğimize yenibir heyecan gelir” düşüncesinin gerçekçi olmadığını eşler arasındaki iletişim bölümünde okuyoruz.

0-2 YAŞ BEBEKLİK DÖNEMİ
Bir kız çocuğunun yetişme evresindeki en önemli dönemi
Bu evrede bebek dış dünyaya kapalıdır. Onun hayatında önemli olan iki unsur vardır: Anne ve babası.

Bu evrede kızınızla aranızda bir bağ oluşur. Onu sadece davranışlarınızla değil, duygu ve düşüncelerinizle de terbiye edersiniz. Kızınız davranışlarınızı gözlemlemekle kalmaz, hissettiklerinizi ve düşündüklerinizi de algılar. Bu iletişimde ne bir bakıcı ne de bir öğretmen, anne-baba kadar başarılı olabilir.

TV’den uzak tutun 3 yaşın altında televizyon izleyen çocuklar, kelime haznelerini geliştiremiyorlar. Oysa yetişkinlerle doğrudan iletişim içinde olan çocuklar, yeni sözcükler öğreniyorlar.

Çalışan anneler dikkat
İlk 6 aylık dönemde emzirme faaliyeti çok önemlidir. Eğer çalışan bir bayansanız ve işinizi bırakamıyorsanız bu döneme özen göstermek zorundasınız.

Alışkanlıkların başladığı dönem
Alışkanlıkların kazanıldığı ilk dönem 0-2 dir. Yatma, kalkma, beslenme, oturma… Ne yazık ki ebevynler bu dönemi programsızlık ve kargaşa içinde geçirirler.

3-6 YAŞ ÇOCUKLUK DÖNEMİ
Kızınız 3 yaşında ve artık o bir bebek değil. Bu evrenin önemli olmasının sebeplerinden biri kızınızın benliğinin gelişiyor olmasıdır. Anne kızı için modeldir Anne kendine güvenen bir kişiliğe sahipse kız çocuk da öz güveni yüksek bir birey olarak yetişir. Kısacası kız çocuk kadın olmayı annesinden öğrenir. Baba, dış dünyadır kız çocuklarının dışarıdaki hayatı öğrenebilmeleri için babalarını bir model olarak gözlemlemeye ihtiyaçları vardır.


7-11 YAŞ ORTA ÇOCUKLUK DÖNEMİ
Bu dönem aynı zamanda okul dönemidir. Kızınız, okula birlikte topluma uyum sağlayacak, gerekli sosyal becerileri de kazanmaya başlayacaktır. Akran, öğretmen ve ebeveyn üçgeninde pek çok farklı tavır geliştirecektir. Kız çocukları akranlarından tahmin edemeyeceğiniz kadar çok şey öğrenir – iletişimi, ilişki kurmayı, sosyalleşmeyi ve kendine güvenmeyi. Anne baba olarak “sen yapamazsın”, “sen kime benzedin böyle?”, “Beceriksiz, ahmak, bak komşumuzun kızı senden daha iyi notlar alıyor” tarzında cümleleri kesinlikle kullanmayın onun güvenini kırarsınız. Unutmayın, ondaki olumsuz duygulardan mesulsünüz.


Günün Önemli Haberleri