Japonya'nın felaket tarihi

Abone ol

Japonya'da 1978 yılından bugüne 7 ve üstü büyüklükte 15 depremin görüldü.

ABD 'nin Colorado eyaletindeki Jeoloji Araştırmaları Deprem Bilgi Merkezi uzmanı Randy Baldwin , Japonya 'da bugün yaşanan 7,3 büyüklüğündeki depremin, geçen yıl ülkede yaşanan, ardından tsunamiye, Fukuşima nükleer santralinde sızıntıya ve toplam 15 binin üzerinde kişinin ölümüne yol açan Töhoku depreminde kırılan fay hattının devamı olduğunu söyledi.

''New Scientist'' bilim dergisindeki bir haberde görüşlerine yer verilen Baldwin, bugünkü depremin Töhoku depreminin 5'te biri oranında hissedildiğini, depremin ardından en büyüğü 6,2 büyüklüğünde olan 5 artçı deprem daha tespit ettiklerini belirtti.

Meydana gelen bir depremin daha büyük ölçekte bir diğerinin tetikçisi olabileceğini ifade eden Baldwin,Japonya'da 1978 yılından itibaren 7 ve üstü şiddetinde tam 15 depremin görüldüğünü açıkladı.

İngiltere Jeolojik Araştırma Kurumu uzmanı Brian Baptie ise Japonya 'da geçen yıl 9 şiddetinde yaşanan Töhoku deperiminden birkaç gün önce aynı bölgede 7 şiddetinde bir deprem daha meydana geldiğini hatırlattı.

Baptie, büyük bir depremin domino etkisi yaratarak tetikleyeceği diğer "mega" bir deprem olasılığının, uzmanlar arasında bugünlerde sıkça tartışılan bir konu olduğunu ifade etti.

Japonya Nükleer Denetleme Komisyonu, Japonya'da can kaybının yaşanmadığı bugünkü depremin ardından Fukuşima dahil ülke çapında faaliyet gösteren hiçbir nükleer santralde zarar meydana gelmediğini kaydetti.

Günün Önemli Haberleri