İznik'te bir antik mozaik, çöp konteynerinin altında kaldı

Abone ol

Bursa’nın İznik ilçesinde 3 yıl önce kanalizasyon kazısı sırasında bulunan Roma dönemine ait taban mozaiği, alan sahibi ile anlaşılamaması nedeniyle çöpler altında kaldı.

2015 yılında yapılan bir kazıda, İznik'te iki metre derinlikte taban mozaiği bulunmuştu. Üzerinde insan yüzü figürünün yer aldığı taban mozaiğinin Roma dönemine ait olduğu belirlendi.

İnsan yüzü figürlü mozaiğin etrafındaki toprak tabakayı yaklaşık 1 metrekare açarak genişleten arkeologlar, mozaiğin yılan figürleri ile yol kenarındaki evin altına doğru devam ettiğini tespit etti.

SİT alanı ilan edildi
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İznik Müze Müdürlüğü koordinasyonuyla yapılan kazıda mozaik açığa çıkarıldı ve 3. derece SİT alanı olan bölge, 1. derece SİT alanı ilan edildi.

Ancak mozaiğin büyük bölümünün altında olduğu belirtilen parsel sahibiyle görüşmelerde başarı sağlanamaması nedeniyle kazı çalışmaları durduruldu. Mozaik geotekstil malzeme ile örtüldükten sonra, 2 metre derinliğindeki çukur dere kumu dökülerek kapatıldı.

Kanalizasyon çalışmalarını tamamlayan İznik Belediyesi de üç ay sonra yolu asfaltladı. Durumu öğrenen dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın talimatıyla mozaik üzerindeki asfalt söküldü ve etrafına dubalar konuldu. Bugün ise, dubaların kaldırıldığı alanda çöp konteyneri bulunuyor.

Asil aileler yaşamış
İznik Müzesi eski Müdürü Taylan Sevil, İznik ilçesinin antik Nikea kentinin üzerinde bulunduğunu hatırlatarak, “Bu büyük eser bu şekilde bırakılamaz, bırakılmamalı. Mozaiğin tarihi tahminen MS 3. yüzyıla dayanmaktadır. Mozaik buluntuları enderdir. İznik’te az sayıda bulunmuştur. Böyle bir mozaik buluntusu gösteriyor ki, bu bölgede Roma döneminde asil aileler yaşamış.” dedi.

Günün Önemli Haberleri