İşte tüm partilerin karşılaştırmalı seçim beyannameleri

Abone ol

2015 genel seçimlerine 34 gün kala, partilerin seçim beyannamelerinde sundukları vaatlerin kıyaslaması... Bakın hangi parti ne vaat etmiş?

İNTERNETHABER.COM- 7 Haziran seçimlerine geri sayım başladı. Partilerin seçmene vaatlerini sıraladıkları 'yol haritaları' niteliğindeki seçim bilgirgeleri açıklandı. Peki hangi parti, seçmenine ne vaat ediyor?

Al Jazeera, AK Parti, CHP, HDP'nin ve son olarak da MHP'nin seçim beyannamelerini, ekonomi, çözüm süreci, başkanlık sistemi, eğpitim ve sağlık başlıkları altında kategorize ederek, her bir partinin bu başlıklar altında neler vaat ettiğini kıyasladı.



İşte partilerin seçim beyannamelerindeki 'Başkanlık sistemi' konusuna ilişkin vaatlerinin kıyaslaması:



AK PARTİ BAŞKANLIK SİSTEMİ KONUSUNDA NE VAAT ETTİ?

AK Parti beyannamesinde yeni Anayasa için halktan yetki istenirken başkanlık sistemi için ayrı bir başlık açıldı. Beyannamede başkanlık sistemi ile ilgili olarak şu ifadeler yer aldı:

"AK Parti olarak, demokratik bir perspektifle yapılandırıldığında, parlamenter sistemle başkanlık sistemi arasında demokrasiye uyum açısından bir fark bulunmadığı kanaatindeyiz. Nitekim her iki sistemin de olumlu örneklerine rastlanabileceği gibi olumsuz örneklerine de rastlanabilir. Ancak bir yandan vesayetçi bir şekilde kurgulanarak demokratik doğasından koparılmış parlamenter sistemin yol açtığı siyasal istikrarsızlıklar, öte yandan Yeni Türkiye vizyonumuzun ihtiyaç duyduğu etkin ve dinamik yönetim dolayısıyla, başkanlık sisteminin daha uygun bir yönetim modeli olduğuna inanıyoruz."



HDP BAŞKANLIK SİSTEMİ KONUSUNDA NE VAAT ETTİ?

HDP beyannamesinde yeni Anayasa ile ilgili bölüm ise şöyle:

"Sivil bir anayasa olacak. Demokratik özerkliği Türkiye'nin her yerinde hayata geçireceğiz. Vali dahil tüm yerel yöneticiler seçimle işbaşına gelecek. Siyasi yönetime yerelden katılım kanalları sonuna kadar bizlere açılacak. Bizler yönetilen değil kendi kendini yönetenler olacağız. Eş başkanlık sistemi uygulayan partilerin iktidara gelmesi halinde eş başbakanlık sistemini getireceğiz. Hak aramak için yapılan tüm gösteriler meşru sayılacak. 12 Eylül ürünü Milli Güvenlik Kurulu, JİTEM gibi kurullara son verilecek. İşkence insanlık suçu sayılacak ve zamanaşımı olmayacak."



CHP BAŞKANLIK SİSTEMİ KONUSUNDA NE VAAT ETTİ?

CHP seçim bildirgesinde, başkanlık sistemine karşı parlamenter sistemin devamından yana tavır aldı. CHP, kuvvetler ayrılığı ilkesinin güçlendirileceğini vaat ediyor. "Tarafsız cumhurbaşkanı" başlığı altında cumhurbaşkanının yetkilerinin sınırlandırılacağı da belirtildi.



MHP BAŞKANLIK SİSTEMİ KONUSUNDA NE VAAT ETTİ?

MHP başkanlık sistemi tartışmalarına karşılık parlamenter sistemden yana. Beyannamede, "toplum sözleşmesi" denilen Anayasa değişikliğinde hiçbir şekilde kabul edilmeyecek unsurlar şöyle sıralandı:

"Farklı etnik kimliklere siyasi statü tanınarak çok parçalı siyasi yapı oluşturulmasına, milli kimlik tanımının değiştirtilerek, Türkiyelilik kavramının esas alınmasına, Türkçe dışındaki dillere ve farklı kültürlere statü kazandırılmasına, Türkçe dışındaki dillerde eğitim yapılmasına tamamen karşıyız. Türkiye Cumhuriyeti’nin üniter milli devlet yapısını esas alan parlamenter sistemin, demokratik siyasi sistemin devam etmesi bakımından gerekli görüyoruz. Güvenlik güçlerimizi kışlaya, karakollara hapseden uygulamalara mutlaka son vereceğiz. Terörün ve bölücülüğün kökünü kazıyacağız. Terörle pazarlıklar derhal bitirilecek. İhanet süreci bıçak gibi kesilecek."

Günün Önemli Haberleri