İstanbul'da Onur Yürüyüşü'ne polis müdahalesi

Abone ol

LGBTi Onur Haftası kapsamında her yıl düzenlenen yürüyüşe polis müdahale etti. Yürüyüşe katılmak üzere Beyoğlu'nda bulunan ve BBC'ye bilgi veren CHP Milletvekili Mahmut Tanal, "Polis IŞİD'e gösterdiği müsamahayı masum vatandaşa göstermiyor" dedi.

LGBTi (lezbiyen, gay, biseksüel, trans, interseks) Onur Haftası kapsamında her yıl düzenlenen yürüyüşe İstanbul'da polis müdahale etti.

İstiklal Caddesi'nde TSİ 17'de başlaması planlanan yürüyüşe izin vermeyen polis, kalabalığa tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Doğan Haber Ajansı polisin boyalı top mermisi de kullandığını duyurdu.

Bazı göstericiler ara sokaklara dağılırken, bazı göstericiler ise işyerlerine sığındı. Bazı göstericilerin gözaltına alındığına dair bilgiler geliyor.

Her yıl yapılan ve çok renkli geçen yürüyüşe bu yıl neden müdahale edildiğine dair bir açıklama yapılmadı.

Bazı milletvekilleri de yürüyüşe katılmak üzere Beyoğlu'nda bulunuyor.

Alanda bulunan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, müdahaleye hazırlanan bir TOMA'nın üzerine çıkarak müdahaleyi engellemeye çalıştı.

'Polislerin kask ve yaka numarası yok'

Tanal BBC'ye yaptığı açıklamada, 'İstanbul Valiliği ve İçişleri Bakanlığı'nı aradıklarını ancak hiçbir yetkilinin telefonlarına cevap vermediğini' söyledi.

Tanal "Polisi, valilikten kesin talimat aldığını söylüyor. İstiklal Caddesi tamamen kapatıldı. Bu 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi döneminde bile yaşanmadı. Yaşananlar polis devletinin bir provası" dedi.

Polislerin çoğunda kask olmadığına, yaka numarası da bulunmadığına dikkat çeken Tanal, bu nedenle 'kimin suç işlediğinin de bulunamayacağını' belirtti.

Tanal "Polis, IŞİD terör örgütüne gösterdiği müsamahayı, burada barışçıl bir yürüyüş yapmak isteyen ve masum vatandaşımıza göstermiyor" dedi.

BBC Türkçe'ye bilgi veren kaynaklar, polisin ara sokaklarda müdahalelerine devam ettiğini, yürüyüşü gerçekleştirmek isteyen grupların ise Galatasaray ve Tünel Meydanı'nı tarafında toplanmaya çalıştığını belirtti.

Onur Haftası kapsamında dünyanın birçok kentinde yürüyüş düzenleniyor ve bu yürüyüşler şenlik havasında geçiyor.

Dün İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen yürüyüşe yaklşaık 300 bin kişi katılmış, polis teşkilatı da yürüyüşte yer almıştı.

Günün Önemli Haberleri