İslamcı örgüt, ‘boko haram’

Boko haram, ''Batılı eğitim haram’’ anlamına geliyor. Örgütün amacı, Nijerya’da şeriata dayalı bir devlet kurmak.

Ayla ÖZYURT aylaozyurt@internethaber.com

Nijerya’da radikal İslamcı örgüt, ''boko haram’’ tarafından, 14 nisan günü ülkenin 'chibok' kentinde kaldıkları yatılı okuldan kaçırılan 270 kız öğrencinin dün ilk defa video görüntüleri yayınlandı. Örgüt lideri Ebubekir Şekau’nun talebi hapisteki ‘boko haram’ militanlarının serbest bırakılması.

''Boko haram örgütü de neyin nesi?’’ diye meraklananlara; 2002’de Nijerya’da kurulan şeriat yanlısı, radikal İslamcı bir örgüt. Boko haram, ''Batılı eğitim haram’’ anlamına geliyor.

Örgütün amacı, Nijerya’da şeriata dayalı bir devlet kurmak.

Unutmadan, ''boko haram’’ dünyanın yuvarlak olduğunu reddediyor. Ee düz mantık.

Bakınız şimdi boko haramı aslında ne kadar yakından tanıdığınıza şahit olacaksın;

Afrika’nın en büyük petrol üreten ülkesi olan ve çoğunlukla Müslümanların yaşadığı Nijerya'nın kuzeyi yoksulluğuyla biliniyor. Örgüt bu durumu iyi kullanıyor; fakir ailelere yiyecek yardımı yaparak ve çocuklarına camilerde bedava eğitim vererek yoksul kitleler arasında örgütleniyor. (yardım yardım yardım)

Eee halk da yoksul olunca, örgütlenmeleri çok zor olmamış. Yolsuzluklar ve adil olmayan gelir dağılımı da eklenince işler kolaylaşmış.

Hemen örgütün geçmişine baktığımızda, Nijerya’da yaptıkları çeşitli eylemlerde 1500’den fazla insanı öldürdüklerini görüyoruz. Eylemleri; kiliseleri bombalamak, Hristiyan köylüleri kılıçlamak, devlet kurumlarını talan etmek, halkı korkutmak. Ve tekrarlıyorum, örgütün ismi ‘eğitim haram’.

Kuzey Nijerya’daki İslami şeriati ülke geneline yaymak isteyen, demokrasiye, laik eğitim sistemine düşman olan bu örgüt, batı temelli eğitim sistemini yok ederek, toplumu ahlaken temizlemeyi amaçlıyor.(yorum getiremiyorum) ve bunun içinde silahlı saldırılar düzenliyor.

Bu arada Nijerya’nın kuzeyinde pek çok bölgede şeriat kanunları geçerli. Örgütün Taliban ve El Kaide’den destek aldığı iddia ediliyor.

Boko haram, ağırlıklı olarak Hristiyanlara saldırsa da kendilerini eleştiren ılımlı Müslümanlara, Nijerya polisine ve askerine de saldırıyor.

İşte bu örgüt yaklaşık 270 kız çocuğunu kaçırdı. Ve bu kız çocuklarını pazarda köle olarak satacaklarına dair tehdit ettiklerinde, dikkati çekmeyi başardılar diyelim.

Peki; Kız çocuklarını kaçıran, 1500’den fazla insanın ölmesine sebep olan, halka korku salan bu örgüt bunları neden yapıyor? Allah için. Evet Allah için yapıyor(!)

İslamiyet hoşgörü dinidir. ‘oku’ der, ‘paylaş’ der, ‘koru’ der. Oysaki.

Küresel siyaseti takip ettiğimizde, İslam dünyasındaki birbirinin aynısı tıpkısı olaylar örgüsüne baktığımızda, ‘’İslamın terörle yanyana getirildiğini, islam coğrafyasının, kan, vahşet, savaş ,mezhep çatışmaları, açlık, yoksulluk içinde kavrulduğunu görüyoruz.

''Hep İslamiyet coğrafyasında yaşanıyor bu vahşet’’ klişesine hiç girmeden, Nijerya’nın jeopolitik konumundan dolayı emperyalist düzenin , kurban durumdaki ülkelerde başlarına musallat ettikleri , öznesine de ‘İslam adına’’ olarak yerleştirdikleri , küresel oyunların bir parçası dersek yanılmış olmayız.

Birileri oynuyor, birileri ölüyor ve bizlere sadece konuşmak ve izlemek kalıyor.