IŞİD neden Kobani'ye saldırdı?

Abone ol

Vatan gazetesi yazarı Ruşen Çakır, IŞİD'in Suriye'deki Kobani bölgesini hedef almasının nedenini bugünkü köşesinden yazdı

IŞİD militanları dün Türkiye sınırına yakın Kobani kantonundaki 21 köyü ele geçirdi. Köylerde yaşayan 4 bin Suriyeli Kürt Türkiye'ye sığındı.

Peki Kobani neden IŞİD'in hedefi haline geldi?

Bu sorunun yanıtı Ruşen Çakır bu köşesinden verdi. Kobani'nin PYD ve IŞİD için stratejik öneme sahip olduğunun altını çizen Çakır, şunları yazdı:

"Günlerdir (IŞ)İD, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinin karşısına denk gelen Suriye’nin Kobani kentini ele geçirmek için uğraşıyor. Bilindiği gibi, PKK çizgisindeki PYD’nin (Demokratik Birlik Partisi) inisiyatifiyle, Suriye’de Kürtlerin çoğunlukta olduğu “Rojava” diye adlandırılan bölgede kanton sistemine geçilmişti. Bunun ilham kaynağı Abdullah Öcalan’ın geliştirdiği “demokratik özerklik.” Rojava’nın batısında Afrin, doğusunda Cizire, bu ikisinin arasındaki bölgedeyse Kobani kantonu yer alıyor.

Kobani, diğer kantonlar arasındaki irtibatı sağladığı için Kürtler açısından son derece önemli. Öte yandan Kobani, Suriye’deki ana karargahı olan Rakka kentine çok yakın olduğu ve denetlediği birçok bölgenin tam ortasında yer aldığı için (IŞ)İD’in gözünde de stratejik açıdan öncelikli bir hedef. Kobani’de günlerdir süren ve her iki tarafın da ağır kayıplar verdiği söylenen savaş birçok bölgesel ve küresel aktör için bir sınav niteliğinde. "

Günün Önemli Haberleri