'Irak hapishanelerinde işkence sürüyor'

Abone ol

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) Irak'taki hapishanelerde işkence ve kötü muamelenin hala yaygın olduğuna inanıyor.

Uluslararası Af Örgütü, Irak liderlerinin daha çok şiddet olayları, ekonomideki durgunluk ve yoksullukla ilgilenmesi yüzünden, ülke cezaevlerinde yaygın şekilde uygulanan tacizlerin, yeni yönetim altında da süreceğini tahmin ediyor.

AP ajansının haberine göre, Irak cezaevlerindeki uygulamalara ilişkin 12 sayfalık raporda, devlet kontrolündeki cezaevi hücrelerinde düzenli olarak işkence uygulandığı ve birçok hastalıklar gözlendiği kaydedildi.

Af Örgütü raporunda, ABD güçlerinin, geçen yıl hapishanelerin kontrolünü, tamamen Irak hükümetine devretmesi sırasında, mahkumların korunacağına dair hiçbir güvence alınmadığını belirtti.

Irak parlamentosu "İşkenceye Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi"ni 2008 yılında onaylamıştı.

Ancak Af Örgütü, Irak hükümetinin anlaşmayı imzalamak istediğine dair hiçbir işaret olmadığını belirtti.

Irak medyası dün, İçişleri Bakanlığının, geçen yıl bakanlık görevlilerince işlendiği öne sürülen ve bazıları mahkumlara yönelik olduğu belirtilen 58 insan hakları ihlali olayını soruşturduğunu yazdı. Ancak bakanlık yetkililerinden daha ayrıntılı haber almak mümkün olmadı.

Irak Meclis Başkanı Usame el-Nuceyfi, Irak'ın bir dikta yönetimine dönüşmemesi için, insan hakları ve demokrasinin korunması gerektiğini belirtti ve "ülkede bu hakları garanti altına almak istemeyen siyasi partiler bulunması yüzünden, insan hakları konusu, en önemli sorunlardan biri durumunda." dedi.

Günün Önemli Haberleri