Honda fabrikası kapanıyor mu? Beklenen son dakika açıklama geldi

Abone ol

Honda'dan beklenen son dakika açıklaması geldi, fabrikayı kapatacağı söylenen otomobil devi Türkiye'de Civic sedan üretimine 2021'de son verecek.

İngiltere'deki fabrikasını kapatma kararı alan Honda'nın Türkiye'deki fabrikasında da üretimi sonlandacağı söyleniyordu. Wall Street Journal gazetesinin duyurduğu iddiaya ilişkin Honda'dan saat 11.00'da beklenen resmi açıklama geldi. 

2021'de üretim bitiyor
Honda Gebze Şekerpınar'daki fabrikasında Civic modelinin üretime son vereceğini duyurdu. Buna göre Honda, Civic sedan üretimine 2021 yılında bitirecek. Şekerpınar'daki fabrikada Honda'nın sadece Civic modeli üretiliyordu. 

Honda kararını "Türk hissedarlar ile yapıcı diyaloğumuz sürecek. Türkiye'deki iş operasyonlarımıza devam etme niyetindeyiz." ifadeleriyle duyurdu.

Honda'nın Türkiye'deki fabrikası



Gebze Şekerpınar'da bulunan fabrika, Honda'nın Avrupa'daki ikinci otomobil üretim tesisi konumunda. Yıllık üretim kapasitesi 50 bin araç olan Honda Türkiye Gebze Fabrikası’nda 1300 kişi çalışıyor. Burada üretilen Civic Sedan modeli, Almanya, Polonya, Romanya gibi Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Mısır ve İsrail’in de dahil olduğu 30’dan fazla ülkeye ihraç ediliyor. 

Honda neden gidiyor?
Honda, TİM'in 2017 yılı raporuna göre 170 milyon dolara yakın ihracatla Türkiye'nin en çok ihracat yapan 15. firmasıydı. Otomobil piyasasında daralan pazar Honda'yı Türkiye ile birlikte İngiltere'deki fabrikalarını kapatma kararına götürdü. 

İngiltere'deki fabrika da 2022'de kapanıyor
Honda'nın İngiltere'nin Swindon kentindeki fabrikasını da 2022'de kapatacağı belirtilmiş ve İngiliz milletvekili Justin Tomlinson, kararın sanılanın aksine Brexit ile ilgili olmadığını söyleyerek Japon devinin Türkiye'deki fabrikasını da kapatacağını vurgulamıştı.

Honda'nın faaliyet yapısındaki değişikliğe giderek Avrupa Birliği piyasasına yönelik üretimini Japonya ile konsolide edeceği bildiriliyor. 1 Şubat tarihinde Japonya ve AB arasında yapılan protokole göre AB tarafından ithal edilen Japon araçlara uygulanan uygulanan yüzde 10 gümrük vergisinin kademeli olarak sıfırlanması öngörülmüştü.

Günün Önemli Haberleri